Textielfamilie De Poortere creëert West Site Garden

Oud schoolgebouw wordt cultureel complex

SINT-NIKLAAS - De Sint-Niklase textielfamilie De Poortere uit de Kasteelstraat droomt ervan de voormalige Bisschoppelijke Normaalschool om te vormen tot een cultureel complex. Als eigenaar ervan verhuren ze de oude klaslokalen aan de academie, een harmonie en kunstenaars. Op de zolder is plaats voor tentoonstellingen en fuiven.

Onrechtstreeks behoedden Vincent en Mireille De Poortere de Normaalschool van de afbraak. Het Bisdom van Gent wist rond de eeuwwisseling geen blijf met de verouderde, leegstaande gebouwen. Na veel gepraat viel er een compromis uit de kast. Het Rode Kruis huurde een gedeelte van het complex om er een asielcentrum te beheren. Een ander stuk werd aangekocht door de familie De Poortere, op dit ogenblik de grootste textielonderneming van het Waasland. Hun atelier en kantoren grenzen aan de school.

,,Ons bedrijf zat ingesloten in de Kasteelstraat. Voor ons was dit de gelegenheid om meer ruimte te creëren'', zegt Vincent De Poortere. ,,We pakten het gigantisch gebouw volledig aan. We installeerden nieuwe ramen, verwarming en een lift. Evengoed hadden we er lofts van kunnen maken, maar we kozen voor een culturele bestemming. Mijn moeder en broer schilderen, ik ben een beeldhouwer, vandaar. De naam West Site Garden verwijst naar de Westerbuurt waarin we zitten, en naar de tuin in het complex.''

Duivelse socialisme

Op het gelijkvloers vonden twee kunstenaars onderdak. Op de eerste etage kon de koninklijke harmonie Excelsior terecht. De muziekacademie nam de tweede voor zijn rekening. En op de derde en hoogste verdieping, de Rollierzolder zeg maar, is plaats voor culturele manifestaties tot driehonderd bezoekers. De Academie van Sint-Niklaas organiseerde er een modeshow, kunstenaars en muziekbands toonden hun talenten en drie jeugdbewegingen organiseerden er een fuif. De stad schuift de Rollierzolder als een van de locaties naar voren om de fuifhinder te spreiden. De Poortere droomt ervan dat het complex bekender wordt als cultuurhart.

Het neoclassistische schoolgebouw werd in 1871 gebouwd tegen het duivelse socialisme en voor de vorming van godvruchtige onderwijzers . De Normaalschool Sint-Franciscus ging in de jaren negentig dicht. Tussen 1994 en 1999 werd er nog lesgegeven aan honderden leerlingen van de basis- en middelbare school van het College. Zij konden er terecht nadat een brand hun school in de Collegestraat in de as had gelegd.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio