21-jarige crasht met peperdure sportwagen en pleegt vluchtmisdrijf

Foto: Hendrik De Rycke - HDR

BORNEM / TEMSE - Met zijn exclusieve sportwagen, een peperdure lichtblauw-oranje Audi R8, heeft een dronken jongeman(21) uit Bornem met hoge snelheid een andere wagen aangereden. De bestuurster van die auto raakte zwaargewond, maar de jonge snelheidsduivel pleegde vluchtmisdrijf. Meer zelfs, hij verstopte zijn wagen en verzon een ongeloofwaardig verhaal over een carjacking. De jongeman werd aangehouden en verschijnt vandaag voor de raadkamer.

Een cadeautje van zijn vader was het. Een peperdure Audi R8-sportwagen, gekleurd in lichtblauw-oranje met daarop het klassieke Gulf-logo en gepersonaliseerde nummerplaten. Een wagen waarvan er in België maar eentje rijdt.

De meeste autoliefhebbers kunnen daar alleen maar van dromen. Maar niet de 21-jarige Benjamin D.C. uit Bornem: al bijna twee jaar reed hij vrolijk rond met zijn exclusieve karretje.

Zware klap

Het minste wat je kan zeggen, is dat hij er apetrots op was. Op de videowebsite YouTube bulkt het van de filmpjes waarop de jonge bestuurder met plezier demonstreert - onder meer op de Lippenslaan in Knokke - 'welk prachtig lawaai' zijn ronkende motor maakt en hoe snel hij ermee kan optrekken. Het lijkt een wonder dat hij niet eerder een ernstig ongeval veroorzaakte, als je hem op een van de filmpjes in het donker met een rotvaart ziet wegscheuren in een bocht waar je de tegenliggers niet ziet komen.

In de nacht van maandag op dinsdag liep het wél ernstig fout. Benjamin D.C. kwam rond middernacht terug van een etentje op restaurant met wat vrienden. Hij had enkele glazen wijn gedronken, maar wilde toch zelf terug naar huis rijden. Op de E17 in Temse ging het evenwel mis toen hij met een hoge snelheid achteraan op een Seat Ibiza inreed. Door de zware klap werd de Seat op de pechstrook geslingerd. De bestuurster zat gekneld in het wrak tot de hulpdiensten haar konden bevrijden. De 50-jarige vrouw werd met zware verwondingen, voornamelijk breuken, naar het ziekenhuis in Sint-Niklaas gebracht. Ze is door het oog van de naald gekropen, want nadat ze was bevrijd, vloog het wrak van haar auto in brand.

Ongeloofwaardig verhaal

Op hulp van Benjamin D.C. moest ze in elk geval niet rekenen, want hij was met zijn Audi R8 - zonder stoppen - doorgereden. Aan het eerstvolgende tankstation in Sint-Niklaas belde hij in paniek naar zijn vader, die thuis lag te slapen. Niet om te zeggen dat hij een ongeval had veroorzaakt en daarenboven vluchtmisdrijf had gepleegd, wel om hem voor te liegen dat hij het slachtoffer van een carjacking was geworden.

Zijn ouders sprongen meteen in de wagen om hun zoon op te halen. Intussen belden ze naar de politie met de melding dat de wagen van hun zoon was gestolen. Maar eenmaal thuis viel Benjamin D.C vrij snel door de mand. De agenten legden de link met het ongeval in Temse. En het was ook duidelijk dat de jongeman gedronken had. 'Er waren genoeg elementen die erop wezen dat zijn verhaal verzonnen was om het ongeval met vluchtmisdrijf te verdoezelen', zegt Caroline Jonckers van het Dendermondse parket.

Benjamin D.C. werd meegenomen naar het politiekantoor voor verder verhoor. De politie ging intussen op zoek naar de 'gecarjackte' wagen. Agenten doorzochten de woning van het gezin in Bornem, en ook het tuinhuisbedrijf van zijn vader in Puurs, waar Benjamin al vijf jaar werkt als timmerman. De verstopte Audi R8 werd uiteindelijk teruggevonden aan een carwash, niet ver van het tankstation vanwaar hij zijn ouders belde.

Verwarde verklaringen

De jongeman werd voorgeleid bij de onderzoeksrechter in Dendermonde, die besliste om hem aan te houden. Omdat hij dronken achter het stuur zat, werd zijn rijbewijs ook voor vijftien dagen ingetrokken. Echte bekentenissen over het vluchtmisdrijf en het verzonnen verhaal legde Benjamin D.C. evenwel nog niet af. 'Hij geeft verwarde verklaringen, maar uiteindelijk beweert mijn cliënt dat hij achtervolgd werd door mogelijke carjackers. Hij heeft dan een manoeuvre uitgevoerd en daarbij de wagen van de vrouw geraakt. Maar hij wist niet dat ze er zo erg aan toe was. De wagen heeft hij dan verstopt in een paniekreactie wegens het vluchtmisdrijf', zegt advocaat Tim Smet.

Vandaag beslist de raadkamer of Benjamin D.C. langer in de cel moet blijven. Zijn advocaten én zijn ouders gaan hem vooral vragen om eerlijk te zijn over wat er gebeurd is.

De Audi R8 werd in beslag genomen.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio