Stewards massaal naar de les

Nu het hooliganisme grotendeels uit de stadions is verdwenen, probeert Binnenlandse Zaken de politie-inzet te doen dalen. Het streefdoel is min tien procent in het seizoen 2010-2011, mogelijk meer indien de competitiehervorming het toelaat.

Tegelijk wacht de stewards een nieuwe taak. De regering wil hen vanaf volgend seizoen extra opleidingen laten volgen in communicatie en publieksvriendelijkheid. Voor de zomer wordt het koninklijk besluit over de stewarding aangepast.

'Tot nu werden stewards vooral opgeleid in zaken die met conflictbeheersing te maken hadden', zegt minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom. 'Nu proberen we hen meer in te zetten als stewards in de echte zin van het woord. Dat wil zeggen dat ze meer als aanspreekpunt zullen dienen voor mensen die naar het voetbal gaan.'

Stewards zullen zich trainen in specialisaties als de begeleiding van personen met een handicap, optreden bij brand of de omgang met moeilijke bezoekersvakken.

'Het is zeker niet zo dat we daar vandaag nog niet mee bezig zijn', zegt Nico De Pauw, de veiligheidsverantwoordelijke van de voetbalbond. 'Als ik in jullie krant lees dat de voetbalveiligheid is toegenomen, is dat precies de verdienste van de vele mensen die hier lokaal aan meewerken. En daar horen ook de stewards bij. Vaak wordt er over hen gesproken als het fout loopt, niet die vele keren dat ze een moeilijke situatie wel goed oplossen.'

Aflevering 9:Den beerschot en de schande van Popzuelo Beluister nu

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.