'Te veel sneeuw voor Elfstedentocht'

NVT - In Nederland duiken de temperaturen al enkele dagen fors onder het vriespunt. Speculaties over een Elfstedentocht zijn dan nooit ver weg. Maar ijsmeester Jan Oostenbrug gelooft er niet in.

De laatste editie van de 'Tocht der Tochten' dateert al van 1997. Toen kwam Henk Angenent als eerste over de streep. Sindsdien duimt de Vereniging Friesche Elfsteden, organisator van de wedstrijd, elke winter vruchteloos voor langdurige vorst.

'De ijssituatie in Friesland is nu ronduit slecht', zegt Jan Oostenbrug, ijsmeester van de Vereniging Friesche Elfsteden. 'Veel belangrijke kanalen en vaarten liggen nog helemaal open of zijn bedekt met een dun, onbetrouwbaar laagje ijs. Voor we de ijsdikte van vijftien centimeter bereiken moet de vorst nog minstens twee weken aanhouden.' Die kans is volgens Oostenbrug klein. 'Het lage drukgebied waarin we ons bevinden en de westenwind zijn alles behalve bevorderlijk voor ijsvorming.'

Volgens Marco Nolet van het Koninklijk Nederlandse Meteorologisch Instituut gooit vooral de sneeuw roet in het eten. 'Het winterweer zal nog twee weken aanhouden. Maar in Friesland is de ijslaag er bedekt onder een sneeuwdeken. Zo kan het ijs niet afkoelen of aandikken. Integendeel, onder een sneeuwlaag wordt het vaak zo warm dat het ijs helemaal wegsmelt.'

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.