Alleen BHV wordt aangepakt

Leterme laat staatshervorming voorlopig varen

Leterme laat staatshervorming voorlopig varen

Foto: reuters

NVT - Als iemand het nog niet wist, nam premier Yves Leterme (CD&V) de laatste twijfels weg: 'Ik heb begrepen dat er de komende weken en maanden geen staatshervorming te verwachten is.' Liesbeth Van Impe

Zijn beleidsverklaring in november bevatte al nauwelijks een verwijzing naar de staatshervorming en gisteren maakte Leterme in De Ochtend op Radio 1 duidelijk dat het thema niet hoog op zijn agenda staat. Meer nog: het staat er eigenlijk niet meer op.

Alleen Brussel-Halle-Vilvoorde blijft nog over en daarover zwijgt Leterme in alle talen om het werk van Jean-Luc Dehaene niet te bemoeilijken. De hele partij heeft trouwens de dwingende bede gekregen om niets over BHV te zeggen. Ook niet nadat Open VLD-voorzitter Alexander De Croo nog eens herhaalde dat de liberalen geen genoegen nemen met een tussenoplossing voor BHV.

Ook in een interview met Humo, dat vandaag verschijnt, rept Leterme met geen woord over een staatshervorming. Zijn prioriteiten voor dit jaar somt hij op als de crisis, hervormingen op onder meer justitie en het Europees voorzitterschap in de tweede jaarhelft.

Opmerkelijk is wel dat Leterme zich expliciet uitspreekt tegen het 'vechtfederalisme', zoals dat soms door Vlaanderen beleden wordt. Zeker op sociaal-economisch vlak, zijn topprioriteit, pleit hij voor meer samenwerking tussen de verschillende regeringen. 'Het is erg makkelijk om stokken in de wielen te steken, maar het is van bijzonder groot belang dat we samenwerken', zegt de premier. Dat leest als een vingerwijzing aan de Vlaamse regering die het de voorbije weken zwaar aan de stok had met federaal minister van Werk Joëlle Milquet (CDH).

Op het wekelijkse politiek bestuur van CD&V gisterenmorgen werd er met geen woord gerept over de nieuwe communautaire koers van Leterme. 'De meesten hadden het niet gehoord,' zegt een aanwezige. 'Wat moeten we daarop zeggen? Niemand rekent nog echt op een staatshervorming, maar we zien ook niet in hoe je BHV zou kunnen splitsen zonder daar een beetje staatshervorming aan te koppelen.'

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees