Antwerpen (alweer) in voetbalhemel

Antwerpen (alweer) in voetbalhemel

Foto: belga

,,Nu moet het wèl lukken.'' Meer moest er niet gezegd worden. Na de kwalificatie van Germinal Beerschot voor de bekerfinale en Europees voetbal hoopt Antwerpen dat het op weg is om zijn plaats aan de Belgische voetbaltop te heroveren. Alweer. Dit verhaal is niet nieuw.

Waar de Antwerpse voetballiefhebber fier kan op zijn: Antwerpen is de stad waar de wieg van het Belgisch voetbal stond. Voor de tweede wereldoorlog verzamelde Beerschot zeven landstitels, Antwerp drie. In 110 jaar competitievoetbal had Antwerpen altijd minstens één club in eerste klasse. Tot daar het goede nieuws. Na WO II was er nog één landstitel. Voor Antwerp in 1957. Al bijna 50 jaar geleden.

Bij elke opstoot (of zelfs nog maar de aanzet ertoe) van succes roept de Antwerpenaar heel graag dat de weg naar de top is ingezet. De laatste keer was dat in 1993, toen Antwerp de finale van de Europabeker voor bekerwinnaars speelde. De oudste club van het land nam 20.000 fans mee over de plas naar Wembley waar de 3-1-nederlaag tegen Parma de pret amper kon drukken.

Sinds 1993 ging het verval van het voetbal in de grootste stad van Vlaanderen echter alleen maar sneller. Beerschot speelde in vierde klasse toen het in 1999 werd opgeslorpt door het 'nietige' Germinal Ekeren. Antwerp viert straks misschien zijn 125-jarig bestaan in tweede klasse.

De grootste club

Woensdagnacht werd er plots weer euforisch gedaan. Begrijpelijk met al dat bier in de man, maar gisteren was de hoerastemming amper geweken. Zelfs erevoorzitter Jos Verhaegen, notoir zwartkijker en geprezen voor zijn zakenverstand, ging door op zijn nachtelijk elan.

,,Dit was de mooiste avond uit mijn voetballeven'', aldus Verhaegen, die zes jaar geleden samen met René Snelders de oversteek van Noord- naar Zuid-Antwerpen maakte. ,,Germinal speelde ook halve finales. Dat was voor 3.000 man. Nu zaten er 12.000 in de tribune. Deze club heeft niet één maar vier stappen vooruitgezet. Er wordt over niets anders meer gesproken. Deze club werkt al twee jaar uitstekend en is klaar om door te groeien naar de top. De idee van een fusie tussen Antwerp en G. Beerschot heb ik opgegeven. Er moet gewoon één grote club komen. Dat kan nu Germinal Beerschot worden.''

Informeer naar de reden van de neergang van het Antwerpse voetbal en er wordt steeds gewezen naar drie factoren: het verwende publiek dat alleen warmloopt voor succes, de jarenlange desinteresse bij de overheid en de havenbedrijven die zich niet op de consumentenmarkt richten. Zij kicken niet op een grote naambekendheid.

,,Succes in Antwerpen is een vluchtige zaak'', weet Antwerp-secretaris Paul Bistiaux. ,,20.000 mensen op Wembley maar een week later geen 5.000 voor een competitiewedstrijd. Na Wembley heeft Antwerp misschien fouten gemaakt, dat geef ik toe. Maar de respons van het publiek, de overheid en de bedrijfswereld was enorm lauw. Ik hoop dat het voor Germinal Beerschot beter gaat. Dat meen ik. Voordeel is dat de overheid nu beter meewerkt.''

Veeleisend

Burgemeester Patrick Janssens, een hevige Beerschot-fan, gaat ook al op de rem staan. ,,Heel prettig te horen dat Jos Verhaegen zo ambitieus is'', aldus Janssens. ,,Ik denk wel dat het voetbal volgend seizoen beter moet. Deze bekerfinale is uitstekend, maar straks moeten ook de competitieresultaten voor de veeleisende Beerschot-fans beter. Anders gaan ze weer in de Metropolis zitten. Zo werkt het. Dat brede gamma aan vrijetijdsbestedingen hebben ze in Genk en Brugge niet.''

,,Ik pleit voor realisme. Het niveau van RC Genk is nu niet haalbaar. Dat is nog vijf à tien jaar werk. Om op het peil van Club Brugge te komen, hebben we zelfs nog dertig jaar nodig!''

Conclusie: de reus is uit zijn slaap ontwaakt. Maar hij is nog lang niet aan het marcheren.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.