Fit & Gezond

Mama, laat je vaccineren

De Europese Vaccinatieweek - nog tot en met 30 april - is een jaarlijks initiatief van de Wereldgezondheidsorganisatie waarmee aandacht wordt gevraagd voor vaccinaties. De Vlaamse overheid schuift dit jaar het thema 'zwangerschap en vaccinatie' naar voren.

'Als je zwanger wil worden, is het erg belangrijk dat je volledig gevaccineerd bent. Een vrouw die zich laat vaccineren beschermt niet alleen zichzelf, maar ook haar ongeboren baby', zegt professor Pierre Van Damme (UA), hoofd van het Centrum voor de evaluatie van vaccinaties.

Vaccins raken uitgewerkt

'Als een arts hoort dat een vrouw zwanger wil worden, gaat hij het best meteen haar vaccinatietoestand na, zodat noodzakelijke vaccinaties nog vóór de zwangerschap mogelijk zijn', zegt Van Damme. 'Maar vaccinatie tegen griep, tetanus, difterie en kinkhoest kunnen perfect toegediend worden tijdens de zwangerschap.'Het probleem met sommige vaccins is immers dat die uitgewerkt raken. 'Zo weten we dat het vaccin tegen kinkhoest na ongeveer 10 tot 12 jaar geen bescherming meer biedt. Voor difterie moet je levenslang om de 10 tot 20 jaar een herhalingsvaccin krijgen.'

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees