'Wij eten elke dag friet en toch worden we niet dik'

Koppel uit Landskouter begint met eerste Vlaamse biofrituur

Koppel uit Landskouter begint met eerste Vlaamse biofrituur

Hans De Bruck en Kathleen Merckx in hun knalgroene frietmobiel: 'Op biomarkten hebben we veel succes, maar de eerste gewone markt was een flop.' Foto: © fvv

LANDSKOUTER - Groentefrietjes met wereldsaus? Ja, maar in de biofrituur van Kathleen en Hans kan je ook een 'gewoon' pak friet met mayonaise halen. 'Maar zelfs het zout op de frieten is biologisch.'

'Ik ben al járen niet meer naar de frituur geweest omdat ik nadien altijd misselijk was', vertelt Kathleen Merckx. 'Maar op den duur krijg je toch zin in frieten hé. We vroegen ons gefrustreerd af waarom er geen biofrituur bestaat, dus hebben we er zelf maar een opgestart.'

Kathleen nam ontslag als opvoedster, haar man Hans De Bruck stopte als arbeider. Deze week stond het paar uit Landskouter in Oost-Vlaanderen voor het eerst op de markt met hun volledig biologische frituur. Volledig biologisch, ja, want zelfs het zout op de frietjes is van natuurlijke oorsprong en onderging geen chemische bewerking.

'Iedereen associeert biovoeding met seitan, quorn, tofu en meer van die rare producten', zegt Kathleen. 'Wel, bij ons kan je ook gewoon een pak frieten met mayonaise bestellen. De smaak is wel een beetje anders, want bij biologische frieten heb je veel meer de smaak van aardappelen en veel minder de smaak van vet.'

Kathleen en Hans bakken hun frieten met kokosolie. 'We waren eerst wat bang dat ze naar kokos zouden smaken en hebben dat dus uitgebreid getest. Maar ze smaken naar frieten, gelukkig. We stinken ook niet uren in de wind naar frieten, dat is een groot voordeel. En bovendien, we zitten er nu elke dag aan en we zijn nog geen kilo bijgekomen. Alleen als je er heel veel mayonaise bij doet, word je dik van onze frieten. Maar we hebben ook zelfgemaakte wereldsaus , die nog veel lekkerder is.' (lacht)

Behalve de frieten lijkt het assortiment van de biofrituur nauwelijks op dat van een gewone. 'Je kan groentefrietjes bestellen, met een mengeling van aardappelen, wortelen en pastinaak in frietvorm. In plaats van een vleeskroket hebben we een boskroket, met een lekker gekruide vulling van champignons en tofu. In tegenstelling tot echte vleeskroketten wil je bij ons wél weten wat erin zit! De frikadel-special hebben we vervangen door de biorol-special, met seitan. Veel mensen denken bah, dat heeft geen smaak , maar wel als je dat goed klaarmaakt. Het meest trots ben ik op mijn gepaneerde knolselder.'

Voortaan schuimen Kathleen en Hans de markten af met hun knalgroene, gebloemde frietmobiel. 'Op de biomarkten hebben we veel succes, maar toen we voor het eerst op een gewone markt stonden, was het een totale flop. Blijkbaar hebben mensen liever een vettige hamburger. Dat is hun goed recht, natuurlijk, maar wij denken wel aan de gezondheid van onze klanten.'

Corrigeer

MEER NIEUWS