Gezocht: vrijwilliger om de crisis te ontmijnen

Hoe moet het nu verder?

Een eerste ontslag kan je nog weigeren, een tweede moet je aanvaarden. De koning houdt zijn antwoord nog in beraad, maar het is slechts een kwestie van tijd voor hij Elio Di Rupo van zijn opdracht ontslaat. De vraag die overblijft: hoe gaat het nu verder? Liesbeth Van Impe

Wie uitsturen?

De koning kan een paar dagen tijd kopen door consultaties te organiseren met de partijvoorzitters of andere belangrijke politici. Maar uiteindelijk moet hij wel weer iemand het veld insturen. Zeker aan Franstalige kant kijkt iedereen nu naar Bart De Wever. De redenering: hij blokkeerde een akkoord, laat het hem nu maar eens zelf proberen.

Ook aan Vlaamse kant vinden velen dat de logische keuze. ‘Het komt altijd terug op De Wever en Di Rupo. Di Rupo heeft het geprobeerd, laat nu De Wever maar komen’, klinkt het.

Vraag is of N-VA en De Wever dat zelf zien zitten. Blijkt deze piste niet haalbaar, dan circuleren de namen van ‘oudere staatsmannen’ uit de socialistische familie, zoals Philippe Moureaux of Johan Vande Lanotte. Een ding is zeker: CD&V heeft de voorbije jaren haar volledige reserve jokers opgebruikt en voelt zich niet geroepen de leiding te nemen.

Welke coalitie?

Theoretisch is het best mogelijk om na een afkoelings- en bemiddelingsperiode opnieuw met dezelfde partijen rond de tafel te gaan zitten, maar het heeft er toch alle schijn van dat deze coalitie al uitgeleefd is voor ze echt van start ging. Volgens verschillende bronnen zou De Wever maar wat graag de bokkige Joëlle Milquet (CDH) inruilen voor Didier Reynders (MR), bij voorkeur zonder zijn radicale FDF’ers.

Reynders zelf liet de laatste dagen niet na erop te wijzen dat met hem een veel grotere staatshervorming mogelijk zou zijn en ongetwijfeld ziet De Wever in hem een nuttiger partner voor de sociaal-economische besprekingen. Ook SP.A zou in een beweging kunnen ingeruild worden voor Open VLD, al is de wil daar om in een coalitie te stappen een stuk minder groot.

Terug naar af?

Mocht dezelfde coalitie straks verder onderhandelen, dan zal nog moeten blijken wat er van de bereikte akkoorden nog op tafel zal liggen. De PS dreigde er al duidelijk mee het bord af te vegen. Verandert de coalitie, dan valt te verwachten dat het grootste deel van het werk opnieuw gedaan zal moeten worden. Zeker wat BHV betreft, belooft de MR een lastiger klant te worden dan de huidige gesprekspartners.

Verkiezingen uitgesloten?


Niemand schoof gisteren verkiezingen als eerste optie naar voren. Maar als de situatie in de komende dagen nog meer vastloopt dan nu al het geval is, zal de suggestie onvermijdelijk opnieuw de kop opsteken.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees