VLD zet ,,dissidente'' Patricia Dewaele wellicht niet uit partij

VLD zet ,,dissidente'' Patricia Dewaele wellicht niet uit partij

Patricia De Waele wordt wellicht ,,maar'' enkele maanden geschorst. Foto: © Wouter Van Vooren

Patricia De Waele wordt vermoedelijk niet uit de VLD gezet, maar zou er vanaf komen met een blaam en/of enkele maanden schorsing. Dat leren althans fluistergesprekken in blauwe kringen. Maar als ze toch aan de deur wordt gezet, is ze vastbesloten om met een eigen lokale lijst verder te gaan.

Na een vergadering tot diep in de nacht liet het Evergemse VLD-bestuur dinsdagochtend weten dat het als één man achter Patricia De Waele blijft staan. In een kranteninterview had de Evergemse eerste schepen kritiek geuit op de ,,volmachten'' die Bart Somers gekregen heeft om dissidente partijgenoten aan te pakken. Somers smeet haar onmiddellijk uit het partijbestuur en startte de procedure om haar ook als partijlid te schrappen.

In Evergem kunnen ze er niet mee lachen. Jean-Pierre Defeyter, lokaal partijvoorzitter, verklaarde na de inderhaast bijeengeroepen vergadering van de lokale VLD'ers dat hij een onderhoud met Bart Somers heeft gevraagd. Somers, die naar eigen zeggen de Evergemse afdelingsvoorzitter zelf al had uitgenodigd, ontvangt de man vanavond. ,,Na dit gesprek zullen wij eventueel hierover verdere communicatie voeren'', laat Defeyter weten. Meer wilde hij niet kwijt, in de hoop dat mits enige discretie de brokken toch nog gelijmd kunnen worden.

De kansen daarvoor zijn zeer reeël, leren indiscreties van enkele VLD-parlementsleden. Somers heeft er geen baat bij het al te hard te spelen, zo luidt het. Want dan riskeert hij de hele VLD-afdeling Evergem kwijt te spelen, wat de VLD-basis in heel Vlaanderen alleen maar bozer kan maken dan die vandaag al is. Een uitsluiting uit de partij is de zwaarste sanctie die de statutaire commissie kan treffen. Andere mogelijke sancties zijn een schorsing, blaam of verwittiging. Als Patricia De Waele zich uitgebeid verontschuldigt voor haar wat voortvarende interview in De Standaard , komt ze wellicht met een van die lichtere straffen weg.

Veel steun

Of ze bereid is het boetekleed aan te trekken, wil ze nog niet zeggen. Patricia De Waele trekt zich wel op aan de talloze steunbetuigingen waarvan haar mailbox gisteren uitpuilde: ,,Uit de meest diverse hoeken van het land krijg ik e-mails. Zoveel steun had ik helemaal niet verwacht.'' Toch houdt ze rekening met het ergste. ,,Ik blijf zeker in de politiek, ook als dat niet meer kan binnen de VLD. Desnoods start ik met een eigen lokale lijst.''

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees