Spectaculaire oplossing houdt plaatselijk verkeer weg van N60

Viaduct moet kruispunt Vogelzang veiliger maken

Viaduct moet kruispunt Vogelzang veiliger maken

Foto: © VUM

ASPER - Een viaduct en een grote rotonde. Dat is de spectaculaire oplossing waarvoor geopteerd wordt om het kruispunt Vogelzang op de grens van de Gaverse deelgemeente Asper en Nazereth veiliger te maken. De werken kunnen eind volgend jaar al van start gaan.

Het kruispunt tussen de Gentsebaan (N60), de Stationsstraat en de Steenweg Deinze, pal op de grens tussen Asper en Nazareth, is opgenomen in de lijst van gevaarlijke punten in Vlaanderen die tegen 2008 moeten weggewerkt worden. Het studiebureau dat zich bezighoudt met de herinrichting van die gevaarlijke punten heeft voor het kruispunt Vogelzang een spectaculaire oplossing klaar.

Om het doorgaand verkeer van het plaatselijk verkeer te scheiden komt er een zogenaamde fly-over. Dat is een soort viaduct waarvan de helling zal liggen voor de Veldstraat (gezien vanuit de richting Oudenaarde) en achter de Pontweg in Asper. Het doorgaande verkeer tussen Oudenaarde en Gent zal over dat viaduct kunnen rijden en moet daardoor het plaatselijke verkeer in de Stationsstraat en de Steenweg Deinze niet meer kruisen. Onder het viaduct komt een rotonde om het plaatselijke verkeer te regelen.

,,De fly-over heeft als bijkomend voordeel dat het verkeer uit de Veldstraat en de Pontweg de N60 niet meer zal moeten kruisen'', zegt André Blanchaert, ingenieur bij de Afdeling Wegen en Verkeer Oost-Vlaanderen. ,,Via een gelijkgrondse parallelweg naast het viaduct zullen auto's vanuit die straten naar de rotonde geleid worden. Vandaar kunnen ze richting Gavere of Deinze rijden of de N60 oprijden.''

Vanop de rotonde vertrekken zijdelingse opritten naar de N60. Wie bijvoorbeeld vanuit de Stationsstraat naar Oudenaarde wil rijden, zal de rotonde op moeten en daar de oprit naar de N60 nemen.

,,Geen log gedrocht''

Volgens de aanvankelijke plannen zou er een rotonde komen op het kruispunt Vogelzang en zou het doorgaande verkeer via een tunnel onder die rotonde gestuurd worden. Die oplossing bleek echter een stuk duurder uit te vallen.

Het geplande viaduct roept wel vragen op bij het Gaverse gemeentebestuur. ,,Wij hopen dat het geen log gedrocht wordt'', zegt schepen Karel Hubau (VOG-VLD). ,,Er moeten ook voorzieningen komen tegen de geluidsoverlast en wij verwachten dat ook de aanpassingswerken aan de gemeentewegen zullen gefinancierd worden door het Vlaams Gewest.''

De fly-over op het kruispunt Vogelzang zit op dit ogenblik nog in de voorstudiefase, maar als alles meezit, zou de bouw ervan toch al eind volgend jaar kunnen beginnen. De werken zullen minstens een jaar duren. Door het project op te splitsen in fases, moet de hinder voor het verkeer zo beperkt mogelijk gehouden worden.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio