Eerste karatewedstrijd voor twaalfjarige jongen

Slechtziende Yannick gaat voor gele gordel

© © Hendrik De Rycke

Hoewel de twaalfjarige Yannick Duwé slechtziend is, traint hij enkele keren per week voor een karatewedstrijd en -examen dat hij begin april zal afleggen. Door de gentherapie die hij volgde in de Verenigde Staten ziet Yannick nu ook beter. VeroniqueVanGeit

, VeroniqueVanGeit

Yannick kwam in 2009 in aanraking met karate tijdens een sportdag op school bij een initiatieles. De initiatie was hem zo goed bevallen dat hij thuis aankondigde aan karate te willen doen. Yannick is echter slechtziend: uit één oog is hij zo goed als blind en uit het andere kan hij alleen van heel dichtbij dingen waarnemen. Na een experimentele therapie in de Verenigde Staten (zie kader) ziet hij echter al een beetje beter.

'De meeste clubs staan niet te springen om Yannick in te lijven', vertelt vader Tony Duwé. 'Yannick houdt ervan om aan sport te doen zoals alle andere kinderen zonder beperking dat doen. Als ouder wil je dat uiteraard ook, maar het was niet evident een club te vinden waar Yannick welkom was'.

Vroeger deed Yannick aan paardrijden. 'Ook daarvoor heb ik toen heel Vlaanderen afgebeld. Uiteindelijk heb ik toch een kleine manege kunnen vinden waar hij terecht kon.'

De zoektocht naar een karateclub waar Yannick welkom was, verliep even moeizaam. Na wat rondgebeld te hebben, kreeg Tony weer diezelfde uitvluchten als 'nee, dat gaat niet', 'je moet een speciale verzekering hebben' of 'dat is niet toegestaan'. Uiteindelijk vond vader Duwé na wat rondbellen trainer Patrick De Moor van de initiatieles op school terug. Patrick wilde Yannick meteen opnemen als leerling in de club ShiroKan. 'Die man heeft het hart echt op de juiste plaats', benadrukt Tony.

Drie keer per week traint Yannick nu met de andere kinderen uit de club. De 16-jarige Yoni De Roose begeleidt hem steeds mee tijdens de groepslessen. 'Ik ben blij dat ik in de club van Patrick terecht kon', zegt Yannick. 'Het is een toffe club, de sfeer en de trainer zijn super. Maar uiteraard zijn er zoals bij iedereen wel eens trainingen die mee- of tegenvallen'.

Binnenkort mag Yannick niet alleen examen afleggen voor een gele gordel maar zal hij voor het eerst aan een karatewedstrijd deelnemen. 'Ik wou eens voelen hoe dat is om aan een wedstrijd mee te doen' zegt Yannick. 'Maar deelnemen is voor mij belangrijker dan winnen'.

Doorzettingsvermogen

Trainer Patrick De Moor (48) heeft al jaren ervaring in de karatewereld en wist al veel van zijn leerlingen kampioen te maken. Hij beseft ook dat Yannick vrij kansloos is om dit gevecht te kunnen winnen, maar hij wil hem deze ervaring niet ontzeggen.

'Ook toen Yannick een club zocht dacht ik: het moet je eigen kind maar zijn. Ik ging de uitdaging aan. Na 35 jaar was dit ook voor mij een nieuwe ervaring. In het begin was het een beetje afwachten. Maar het is een voldoening om te zien hoe Yannick geëvolueerd is. Hij heeft werkelijk een ongelofelijk doorzettingsvermogen dat bewonderenswaardig is'.

Video

Keuze van de redactie

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio