Concert- en tentoonstellingsruimte moet gesloopt worden

HASSELT/ TESSENDERLO - Een 64-jarige chirurg uit Antwerpen en zijn 62-jarige echtgenote zijn door de Hasseltse correctionele rechtbank veroordeeld tot een geldboete van 1.650 euro, waarvan 1.100 euro met uitstel, wegens bouwmisdrijven.

Ze zijn eigenaar van een perceel op de Schoterweg in Tessenderlo waar ze onder meer een concertruimte gebouwd hadden. Het stuk grond ligt deels binnen de grenzen van een landschappelijk waardevol agrarisch gebied en deels binnen de grenzen van een geklasseerd gebied, de Kleine Hoeve of Kerkhoeve.

Bij een bestaand woonhuis werden enkele illegale constructies zonder vergunning opgetrokken. Het ging om een dubbele garage, een sportterrein, een tentoonstellings- en concertruimte met studio, een houtopslagplaats, een studio, een toegangsweg en een veranda.

De illegale bouwsels zijn tussen eind juni 2002 en januari 2005 in stand gehouden. De tentoonstellingsruimte wordt ook gebruikt voor concerten. Het koppel stelt de ruimte ter beschikking van de gemeente Tessenderlo, waar drie tot vier keer per jaar een muziekvoorstelling plaatsheeft. Het zaaltje heeft een capaciteit van zestig tot zeventig personen.

Het koppel betwistte enkele tenlasteleggingen.

Volgens de rechter zijn ze lichtzinnig omgesprongen met de wettelijke regels en kunnen ze zich niet ongestraft boven de wet stellen. Zo'n instelling is voor de maatschappij onaanvaardbaar. Binnen het jaar moet de concertruimte verdwijnen, net als de dubbele garage, het basketbalveld in klinkers, de losstaande studio, de houtopslag, de verharde weg en de veranda. Zo niet hangt hen een dwangsom van 125 euro per dag vertraging boven het hoofd. (PMM)

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio