Gemeente schrijft wedstrijd uit

Nieuwe rotonde krijgt kunstwerk

Nieuwe rotonde krijgt kunstwerk
EKE - Het mag een kunstwerk, een constructie of een bouwopstelling worden. Het moet wel realiseerbaar zijn voor maximum 12.500 euro. We hebben het over het decor van de nieuwe rotonde in het Eekse centrum, die binnenkort wordt aangelegd. Het geheel moet klaar zijn tegen de septemberkermis. Dringend gevraagd dus: deelnemers aan de wedstrijd.

Het gemeentebestuur en de cultuurraad zijn op zoek naar een geschikte decoratie voor de rotonde in het hart van Eke, één van de projecten om de zogenaamde centrale as tussen Eke en Nazareth veiliger te maken en om de dorpskernvernieuwing rond de Eekse Brouwerij te voltooien.

De aanleg van dat rondpunt staat gepland vanaf 6 februari. ,,De afmetingen zijn ongeveer dezelfde als die in Nazareth, maar de rotonde van Eke ligt verder van de huizen af zodat de uitstraling van een mooi kunstwerk hier nog beter tot zijn recht zal komen'', zeggen burgemeester Danny Claeys en cultuurschepen Roland Danneels (beiden CD&V). Voor de Nazarethse rotonde kocht de gemeente eerder een werk van de Reinaertbeeldhouwer Chris Ferket.

Voor iedereen

Voor Eke komt er een wedstrijd waaraan iedereen mag deelnemen: kunstenaars, architecten, landschapsontwerpers en iedereen met talent voor een artistieke en tegelijk financieel haalbare creatie. De ontwerpen kunnen als schets, als maquette of als foto worden ingediend maar mogen geen kopie, reproductie of replica zijn. Ze mogen ook nog nergens bekroond zijn. Ten slotte moeten de deelnemers voldoende technische deskundigheid hebben om duidelijke aanwijzingen te geven voor een stevige realisatie en plaatsing.

,,We willen echt het beste ontwerp kiezen. Daarom staan we op een strikte anonimiteit van de ingediende voorstellen. De jury telt zes leden: twee van het college, twee van de cultuurraad en twee externe kunstexperten. Deze mensen zullen de ontwerpen beoordelen op originaliteit, artistieke waarde, stevigheid, duurzaamheid en bestendigheid tegen vandalisme'', zeggen de burgemeester en de schepen.

De winnaar van de wedstrijd krijgt geen prijs of een honorering. Zijn of haar kunstwerk wordt wel door de gemeente aangekocht als afgewerkt product. Sokkelbouw, oriëntatie en opstelling gebeurt in samenspraak met het college. De plaatsing valt onder de verantwoordelijkheid van de ontwerper, al krijgt hij of zij wel assistentie van de Nazarethse technische dienst.

De inzendingen moeten binnen zijn op vrijdag 31 maart voor 11 uur.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio