Levensbelangrijke repetitie toch niet in gevaar

Keelpijn Tom Dice zaait paniek

Keelpijn Tom Dice zaait paniek

Foto: epa

Even paniek gisteren in Oslo: Tom Dice was opgestaan met keelpijn. De dokter schreef zijn stem extra rust voor. 'Maar de belangrijke repetitie van vanavond en de finale van zaterdag komen niet in het gedrang', klonk het bij de VRT.

Het leek anderhalve week té goed te gaan met Tom Dice in Oslo. Geen stress, geen kwaaltjes. Tot gisterochtend. 'Paniek', schreef Tom op zijn Facebookpagina. 'Opgestaan met keelpijn.' En die keelpijn komt wel op een héél vervelend moment. Vandaag zijn er twee generale repetities voor de show van morgenavond. De tweede, vanavond om 21 uur, is van levensbelang. Ze wordt gevolgd door de professionele jury's die daarna meteen punten geven. De helft van de punten zijn vanavond dus al uitgedeeld. En dus kan je beter niet met een zwakke stem aan de aftrap verschijnen.

Spreekstem

De VRT leek 'de paniek' gisteren te relativeren. 'Tom is inderdaad opgestaan met wat keelpijn', zegt Eén-woordvoerder Bjorn Verdoodt. 'Er is wat druk op de stem. We zijn hier bijna twee weken, en dat begint te wegen.' Maar panikeren is volgens Verdoodt niet nodig. 'Het gaat om zijn spreekstem, niet om zijn zangstem.' Toch werd gisteren het zekere voor het onzekere genomen. 'Tom is in de namiddag naar een Noorse dokter geweest', zegt Verdoodt. 'Die heeft gezegd dat Toms stem wat rust nodig heeft. De afgelopen twee weken heeft hij zijn stem enorm veel gebruikt. Om te zingen, maar vooral tijdens interviews. Terwijl hij normaal niet zo'n grote spreker is. Zijn lichaam en zijn stem beginnen dat nu te voelen.' De dokter raadde Tom aan om veel thee met citroen te drinken. 'En hij neemt af en toe een Orafar (keelpastilles, nvdr.).'

Geen risico's

Toch neemt de Belgische delegatie geen enkel risico in het kader van de repetities van vandaag en het échte Eurovisiesongfestival van morgenavond. Gisteravond zou Tom Dice afzakken naar de Telenor-Arena om er tijdens de tweede halve finale onder anderen de Nederlandse Sieneke en zijn persoonlijke favoriet Jon Lilygreen uit Cyprus aan het werk te zien. Maar dat plan ging dus niet door. Alle interviews voor vandaag worden 'on hold' gezet. Deze morgen, na een nachtje slapen, wordt beslist of hij ze alsnog kan afwerken.

'Tom mag nog praten', zegt Verdoodt. 'Maar er is hem aangeraden om dat voorlopig wat stiller te doen.' Waarschijnlijk zal Tom tijdens de eerste repetitie, deze namiddag, met de rem op zingen. 'Maar vanavond, als de professionele jury meeluistert, zal hij weer voluit gaan.' Het hele land hoopt het met Tom mee.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees