Athens 2004 voor PlayStation 2
Paul Vermeiren
Ingeborg Marx
Mohammed Mourhit

Olympisch vuur in de living

Olympisch vuur  in de living
Actief sporten en computerspelletjes spelen, lijken voor de buitenstaander water en vuur, maar PlayStation en het Belgisch Olympisch Team sloegen deze week de handen in elkaar voor het officiële computerspel van de komende Olympische Spelen, Athens 2004. Wij konden het spel al aan een eerste test onderwerpen en vroegen (oud-)atleten naar hun ervaringen.

Sporten: Meer dan 25 disciplines in zeven Olympische sporten: atletiek, zwemmen, turnen, kleiduifschieten, jumping, gewichtheffen en boog-schieten. Spelstijl: In vergelijking met Los Angeles 1984, een grote arcadehit van Konami midden de jaren tachtig, is er niet zo heel veel veranderd. Wie het snelst op de knoppen kan rammen, loopt het verst, zeker in de atletieknummers. Voor andere nummers als boogschieten is concentratie en inschatting belangrijk en bij turnen zijn snelheid en accuraatheid de sleutel tot succes. En dankzij de nieuwe dansmat van Konami wordt Athens 2004 ook een echte sportieve uitdaging. Je kan de loopnummers immers betwisten door op de mat als een gek beginnen te steppen. Stadions: Om de game nog realistischer te maken, zijn zeven van de officiële locaties nagebouwd aan de hand van foto's en originele bouwplannen. Motion Capture: De realistische omgevingen worden uiteraard bevolkt door al net zo realistische atleten. Dat is allemaal mogelijk dankzij de moderne motion capture-technieken waardoor de bewegingen van de 800 personages in de game zeer vloeiend en realistisch overkomen. De ontwikkelaars hebben zelfs paarden uitgerust met sensoren om de bewegingen van paard en ruiter zo vloeiend mogelijk in een game te kunnen gieten. Het is overigens de eerste keer dat jumping tot een videospel wordt verwerkt.

Paul Vermeiren

Boogschieten, Atlanta 1996

Hij vreesde vergeten te worden, maar de vierde plaats in Atlanta en de tranenvloed die daarop volgde, maakten boogschutter Paul Vermeiren in een keer onsterfelijk. Intussen is de beroepsmilitair allang gestopt met de sport die hem tot een Bekende Vlaming maakte, maar het computerspel bewijst dat talent nooit helemaal verdwijnt. ,,Het ziet er erg realistisch uit, met dat vlaggetje dat aantoont hoe sterk de wind waait. Ik zie dat er op het computerspel ook nog cijfergegevens worden getoond; dat was bij ons niet het geval.'' Vermeiren zal de Olympische Spelen niet zo goed kunnen volgen. ,,Ik vertrek binnenkort voor een opdracht van vier maanden naar Afghanistan om er de luchthaven van Kaboel te helpen bewaken'', zegt hij. ,,Wellicht is er wel een PlayStation!''

Ingeborg Marx

Gewichtheffen, Sydney 2000

Bij het gewichtheffen haalde Ingeborg Marx op de Spelen van Syndey een elfde plaats in de categorie tot 58 kilo. Het gewichtheffen op het computerspel (trekken en stoten bij de mannen met een aanvangsgewicht van 220 kilo) verloopt in eerste instantie bijzonder moeilijk, maar doorzetter Marx slaagt er na een paar pogingen wel in om het gewicht te tillen. ,,Het podium lijkt bijzonder goed op dat van Sydney'', vindt de Oost-Vlaamse. ,,Nieuw is evenwel het balkje vooraan, bedoeld als barrière om te voorkomen dat atleten die beginnen te wankelen hun halter op de jurytafel dumpen.'' Zelf doet Ingeborg nog nauwelijks aan sport.

Mohammed Mourhit

Atletiek, Sydney 2000

In Sydney was Mourhit nog onze medaillehoop, maar een kuitblessure dwong hem in de 10.000 meter een paar ronden voor tijd tot opgave. Op 5 mei 2002 werd Mourhit betrapt op het gebruik van epo, wat hem een schorsing van twee jaar opleverde. Op het computergame trekt de tot Belg genaturaliseerde Marokkaan zich wel behoorlijk uit de slag. ,,Het is natuurlijk geen 5.000 of 10.000 meter; de korte spurtnummers zijn in het echt niet helemaal mijn ding'', zegt hij. Collega Lea Allaerts was ooit wel een sprintkampioene. Haar persoonlijke besttijd over 100 meter was 11.41 seconden. Hier zet ze meteen 11.04 neer.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees