André Loriers waakt over levenswerk van zijn naamgenoot

Blij met kerk in de steigers

Blij met kerk  in de steigers

André Loriers is verwant met de bouwer van de Sint-Trudokerk van Laar. Foto: © JEF COLLAER

LAAR - De achttiende-eeuwse Sint-Trudokerk van Laar behoort tot het bouwpatrimonium van pastoor Nicolaus Josephus Loriers. Die leefde van 1757 tot 1794. Kunstschilder naamgenoot André Loriers is in de wolken met de restauratie van de kerk die er een beetje Christo-achtig bijstaat.

,,Dit is een lovenswaardig initiatief'', vertelt André. ,,Je kan zulk een gebouw immers nooit vervangen. Het is de ziel van het dorp en behoort tot het dorpsgezicht. Zie je al een betonnen bunker in de plaats staan!'' Schepen Hubert Petitjean (CD&V), afgevaardigde van het stadsbestuur bij de kerkfabrieken, weet dat de laagste inschrijving 286.000 euro bedroeg. Er is een provinciale subsidie voorzien van 5.580 euro. De kerkfabriek gaat een doorgeeflening aan via het stadsbestuur. De werken zijn bezig en omvatten in een eerste fase de volledige restauratie van het exterieur. Dat houdt de dakvernieuwing in, het reinigen en herinvoegen van het metselwerk, de vervanging en restauratie van de buitenschrijnwerkerij, de restauratie van de glasraampjes in de toren en sacristie en het plaatsen van een nieuwe stookolieton.

Pastoor Nicolaus Loriers

Pastoor Loriers woonde in Laar en bouwde de Sint-Trudokerk in 1774 ter vervanging van een primitieve kerk waarvan voor het eerst sprake in 1107. Hij hing af van de Sint-Trudo abdij van Sint-Truiden. André Loriers vertelt dat de kerk deel uitmaakte van een totaal achttiende-eeuwse complex met de Luikse patriciërswoning van 1756 en de beroemde tiendschuur van 1781.

André Loriers toont ons het bronzen standbeeld van de ,,bouwpastoor'' op het pastoorsweike naast de tiendschuur. Het staat daar van in 1986 en werd gebeeldhouwd door Christine Praet. Eigenlijk stond André Loriers er zelfs model voor.

André Loriers is fier over de kerk van Laar: ,,Het interieur is in barokstijl en rijk aan kunstschatten maar het ging pastoor Loriers niet steeds voor de wind. Tijdens de tweede slag bij Neerwinden in 1793 werd hij mishandeld door Franse soldaten.'' André Loriers werkte ooit zelf aan het binnenschilderwerk van de kerk. Op het moderne altaar bracht hij de versieringen aan. Er hangt een Christus van hem en hij restaureerde eigenhandig de schilderijen met de vier evangelisten en de kruisweg die hij het stripverhaal uit die tijd noemt. De kerkramen zijn van Tienenaar Fons Stels en tonen alle Haspengouwse heiligen. Wijlen Stels was één van de Gezellen van Haspengouw. De Tiendschuur is nog steeds de zetel van die kunst- en cultuurkring.Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio