Mensen gaan autodelen door hoge diesel- en benzineprijzen

Viermaal meer carpoolkandidaten

Viermaal meer carpoolkandidaten

Foto: © VUM

GENT - Er zijn vandaag bijna vier keer meer kandidaten om te carpoolen dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit de meest recente inschrijvingscijfers van Taxistop. Niet enkel carpoolen zit in de lift. Ook de groep autodelers van Cambio is zeer sterk aan het groeien.

De herontdekking van carpoolen is vooral te danken aan de stijgende diesel- en benzineprijzen, zegt David Van Kesteren van Taxistop. De carpoolrecords werden de jongste maanden verpulverd. Mei 2008 was met 800 inschrijvingen goed voor een absoluut record, maar in juni werd dat al scherper gesteld met 1.204 carpoolkandidaten. Vergeleken met juni 2007 betekende dat een toename van het aantal inschrijvingen met 380 procent.

Wat nog meer opvalt is dat ook de voorbije maand heel wat meer carpoolkandidaten zich hebben aangemeld. En dat is volgens David Van Kesteren van Taxistop heel ongewoon. Juli en augustus zijn traditioneel zeer rustige carpoolmaanden. Vorig jaar in juli registreerden zich 140 kandidaten. In juli 2008 werden echter 506 inschrijvingen geteld. Dat is alweer goed voor een stijging met 360 procent.

'Het illustreert perfect dat wie zich moet verplaatsen meer en meer begint na te denken over hoe hij of zij zich kan verplaatsen', stelt Van Kesteren.

De belangstelling voor autodelen is eveneens sterk toegenomen. Cambio - een initiatief van Taxistop, De Lijn, de MIVB en VAB-VTB - telde op 31 juli al 5.889 klanten. Dat zijn er bijna 40 procent meer dan een jaar geleden. De sterke groei is eveneens voor een deel te danken aan de hoge olieprijzen, verklaart Van Kesteren.

Maar de verbreiding van autodelen komt ook door de snelle expansie van het bedrijf in heel het land. Een van de initiatieven is het verstrekken van een gratis abonnement voor Cambio en voor het openbaar vervoer aan inwoners van het Brussels Gewest die hun nummerplaat inleveren. Het heeft ervoor gezorgd dat Cambio veel sneller doorbreekt in Brussel dan in Vlaanderen en Wallonië. De Brusselaars zijn goed voor bijna 56 procent van alle Cambio-klanten.

Ook in het buitenland zijn er heel wat signalen die erop wijzen dat chauffeurs proberen om minder kilometers te rijden. In Frankrijk werden in de maand juli op de autosnelwegen waar je tol moet betalen vier procent minder auto's geteld tussen Parijs en de Provence, vergeleken met juli 2007. Richting Parijs werden zelfs 6 procent minder voertuigen geteld. In de eerste maanden van dit jaar was het tolwegenverkeer nog toegenomen.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees