,,Het is nog wennen''

Yves Leterme laat zijn ogen krassen en zet na 30 jaar zijn bril af

Yves Leterme laat zijn ogen krassen en zet na 30 jaar zijn bril af
Ieper - Minister-president Yves Leterme (CD&V) profiteerde van enkele vrije dagen om zijn bijziendheid weg te laten werken met een laseroperatie. ,,'t Is nog even wennen. De mensen kijken eerst wat verbaasd en lachen dan eens", zegt Leterme.

Donderdagmiddag bood Yves Leterme zich aan in de privé-oogkliniek van Dr. Johan Blanckaert in Ieper. Blanckaert voert al sinds 1994 laseroperaties uit om mensen van hun bijziendheid en dus van hun bril af te helpen.

,,De operatie duurde iets meer dan een uur en verliep bijna pijnloos. Vrijdag en zaterdagochtend moest ik op controle en alles verloopt naar wens. De eerste dagen zag ik nog wat wazig, maar gisteren was alles alweer voor negentig procent normaal. Lezen gaat wel nog moeilijk en naar verluidt kan ik daar nog een tiental dagen last van ondervinden. Maar dat zal geen invloed hebben op mijn werk. Maandagochtend vertrek ik zoals gepland voor een tweedaags bezoek naar Berlijn en woensdag hoop ik in Brussel de zitting van het Vlaams Parlement te kunnen bijwonen. Ik moet pas eind van de week weer op controle bij de dokter", zegt Leterme.

Hele verbetering

,,Natuurlijk is het nog even wennen. Zowel voor mezelf, als voor de mensen die mij de eerste keer zonder bril zien. Ik loop immers al vanaf mijn zestiende met dat ding op mijn neus, dertig jaar dus. De eerste twee ochtenden zocht ik bij het opstaan nog automatisch naar mijn bril op het nachtkastje."

Medische redenen voor de ingreep waren er niet. ,,Ik heb het gewoon voor het comfort laten doen. Brillenglazen hebben nu eenmaal de vervelende gewoonte te beslaan of vuil te worden. Bovendien zag ik steeds meer mensen die voor een laseroperatie kozen en daar heel tevreden over waren."

Of het gebrek aan bril geen afbreuk doet aan zijn imago? ,,Dat is het verste van mijn zorgen. De mensen hebben mij niet verkozen voor mijn bril, hé."

Laseroperaties zitten overigens in de lift, ook al zijn ze duur en worden ze niet terugbetaald door het ziekenfonds. Elk jaar kiezen circa 3.000 Vlamingen voor de ingreep. De bekende Brugse brillenontwerper Patrick Hoet vreest daarom nog niet voor zijn job. ,,Toen de contactlenzen aan hun opmars begonnen, werd ook voorspeld dat wij werkloos zouden worden. Niets bleek minder waar. Ik vond Leterme wel goed staan met zijn klassiek montuur. Ze paste bij de wat schuchtere, introverte en intelligente man. Een bril mag niet 'liegen'. Zet Leterme de montuur van Geert Lambert of Tom Lanoye op de neus en je krijgt een draak."

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees