Brug 9 was de eerste brug van Operatie Market Garden

Van Joe's Bridge naar de brug te ver

Van Joe's Bridge naar de brug te ver

Het Airbornepad van Lommel naar Arnhem werd officieel geopend ter gelegenheid van zestig jaar bevrijding. Foto: © YORICK JANSENS

LOMMEL / ARNHEM - Vlak onder brug 9 in Barrier ligt het startpunt van Airbornepad Market Garden van Lommel naar Arnhem. Het startbord van het wandelpad werd officieel onthuld ter gelegenheid van de zestigste verjaardag van de bevrijding.

De verovering van brug 9 over het Kempisch Kanaal op 10 september 1944 was het begin van de Operatie Market Garden van de geallieerden. Volgen het plan van de Britse veldmaarschalk Montgomery zouden 20.000 soldaten via Valkenswaard en Eindhoven doorstoten naar Arnhem.

De verovering van brug 9 in Barrier door The Irish Guards Group onder leiding van luitenant-kolonel J.O.E. Vandeleur betekende wel de bevrijding van Lommel, maar Market Garden zelf mislukte.

Is de brug te ver in Arnhem voldoende bekend, de artillerie slaagde evenmin in haar opzet door te stoten en bleef steken in Valkenswaard.

220 kilometer lang

Brug 9 kreeg van de Britten de naam Joe's Bridge. Vlak onder die brug, aan de kant van Kolonie, werd het startbord van een 220 kilometer lang wandeltraject onthuld, het Airbornepad Market Garden.

Initiatiefnemer is de Nederlandse wandelsportclub OLAT (Ollandse Langeafstandstippelaars) uit Olland, een kerkdorp van de gemeente Sint-Oedenrode. OLAT-voorzitter Marinus Van Rosmalen is in de wolken met de realisatie. Hij dankt de vele gemeentebesturen en andere instanties die hun medewerking hebben verleend.

De Lommelse burgemeester Louis Vanvelthoven wenste de initiatiefnemers proficiat. ,,Dit wandelpad moet dezelfde boodschap brengen als de Poolse en Duitse begraafplaatsen op ons grondgebied'', zei hij in een korte toespraak.

De dag van de bevrijding van Lommel bracht vreugde, maar ook veel menselijk leed. Die dag gebruikten de terugtrekkende Duitsers in Lommel-centrum veertig mensen als levend schild. In Werkplaatsen werd Martinus Van Gurp neergeschoten en in Barrier werden twaalf mensen onder een Duitse tank verpletterd.''

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio