Yaroslav Popovych wint en toont Leipheimer en Basso dat ook hij er nog is

De nieuwe Merckx staat weer op

De nieuwe Merckx staat weer op

Popovych snelt op 40 km van de finish weg van Vansummeren en zijn andere medevluchters en rondt zijn solo succesrijk af. Foto: © AFP

Een dag nadat Alberto Contador op de Montée Laurent Jalabert schitterde, legde zijn Oekraïense Discovery-ploegmaat Yaroslav Popovych dynamiet onder Parijs-Nice. Davide Rebellin gaat als leider het slotweekend in.

Popovych reed de hele dag voorop met een groepje met o.a. Johan Vansummeren en Jurgen Van De Walle en schoot daaruit als een raket weg op zo'n slordige 40 kilometer van het einde om uiteindelijk in Manosque een kwartminuut voorsprong over te houden.

De ex-beloftewereldkampioen van 2001 dreef leider Davide Rebellin en zijn Gerolsteiners tot de wanhoop. Voor de tweede dag op rij pakte Discovery Channel wel naast het geel, maar gisteravond leefde in het Amerikaanse kamp van Dirk Demol en Johan Bruyneel de overtuiging dat deze uitermate zonnige Parijs-Nice absoluut nog niet is afgelopen.

Manosque, daar waar eerder kampioenen als Eddy Merckx en Rik Van Looy geschiedenis schreven, maakte gisteren zowat de wedergeboorte van de Eddy Merckx van de 21ste eeuw mee. Zo werd de extraverte Oekraïner omschreven toen hij in zijn laatste jaar bij de beloften werkelijk alles won. Bij de profs leek hij ook de lokroep waar te maken door als tweedejaars derde te worden in de Giro.

Maar vooral vorig jaar was zijn stagnatie opvallend. De witte trui van de Tour 2005 won vorig jaar op Quatorze Juillet wel de rit in Carcassonne, maar hij miste de kans om net toen Armstrong gepensioneerd was de vacante leidersplaats bij Discovery Channel te nemen. En nu zit hij met de loodzware concurrentie van Ivan Basso, Levi Leipheimer en Alberto Contador opgescheept.

,,Ik ben er ook nog'', opende hij gisteren in Manosque. ,,Praat me niet over 2006. Het was altijd wel wat. Door visumproblemen kwam ik later dan voorzien terug uit Oekraïne. Dan kreeg ik last aan de beide knieën. In de Dauphiné Libéré liep het ook al voor geen meter. Nu bleven we in Poggio a Caiano (tegen Firenze, red.) , waar ik met Cindy (een diplomatendochter geboren in Nieuw-Caledonië, red.) en zoontje Jason woon. In januari beviel mijn vrouw.''

,,Dit is een laattijdig geschenk. Toen ik op een bepaald moment 3'30'' voorsprong had, dacht ik even aan een dubbelslag, maar op die dubbele beklimming van de Col du Montfuron sloeg die lange vlucht me toch in de benen'', vertelde de extraverte en veeltalige Oekraïner. ,,Ik wil iedereen demonstreren dat ik nog niets van mijn kwaliteiten heb ingeboet. In mijn geboorteland heeft boksen dezelfde populariteit als het calcio (competitievoetbal, red.) in Italië. Ik ben jaloers op Kazachstan, waar het wielrennen het boksen voorbijstak. Het kan bij ons ook, op voorwaarde dat ik de verwachtingen inlos. Ik droom er nog altijd van op een dag de Tour te winnen. Alleen is het nu nog te vroeg. Ik heb van Johan Bruyneel geleerd dat je enkel door hard werken voor het team op een dag rijp bent om de leidersrol te nemen. Ik ben wel einde contract, maar heb het bij Discovery naar mijn zin.''

Echte kampioen

Bruyneel en Demol aaiden hun goudhaantje uitgebreid over de bol. ,,Popo is een echte kampioen'', aldus de ploegmanager. ,,Al op de ploegstage in het Californische Solvang voorspelde hij me dat hij niet geruisloos door Parijs-Nice zou rijden. Ook al liggen zijn echte doelen (Ardense klassiekers, Giro en Tour, red.) nog verderaf. Hij vroeg aan Dirk of het team de dag van Mende voor hem wou rijden. Hij legde er zich bij neer dat Alberto Contador op zo'n aankomst een net iets explosievere klimmer is en reed dan maar zijn kas leeg voor onze Spanjaard. Maar een dag later klopte hij al op de poort.''

,,Ondertussen zitten we dit jaar al aan zes waardevolle zeges. Al op trainingskamp kon ik vaststellen dat het niveau van de ploeg een stuk hoger is dan vorig jaar. De interne concurrentie is loodzwaar: acht plaatsjes voor een klassieker en negen voor een grote ronde, het is weinig. Je zag ze al op training rondom zich kijken en te beginnen tellen. In vergelijking met vorig jaar heeft Discovery Channel werkelijk een metamorfose ondergaan. Het moest ook.''Top tien 5de etappe : 1. Yaroslav Popovych (Oek/Discovery Channel); 2. Francisco Ventoso (Spa) op 14''; 3. Samuel Dumoulin (Fra); 4. David Lopez (Spa); 5. Jérôme Pineau (Fra); 6. Samuel Sanchez (Spa); 7. Franco Pellizotti (Ita); 8. Davide Rebellin (Ita); 9. Joaquin Rodriguez (Spa); 10. Tadej Valjavec (Slo).

Top tien stand: 1. Davide Rebellin (Ita/Gerolsteiner); 2. Alberto Contador (Spa) op 6''; 3. Tadej Valjavec (Slo) 23''; 4. Franco Pellizotti (Ita) 31''; 5. Sébastien Joly (Fra) 32''; 6. Cadel Evans (Aus) 35''; 7. David Millar (GBr) 42''; 8. Fränk Schleck (Lux); 9. David Lopez (Spa) 43''; 10. Samuel Sanchez (Spa) 46''.

Uitslag en stand blz. 29

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.