De 25 rijkste families van België

De vijfentwintig rijkste Vlamingen: brouwers boven

De vijfentwintig rijkste Vlamingen: brouwers boven
BRUSSEL - Met vlag en wimpel voert Inbev de lijst van de rijkste Belgische families aan. Drie van de vier eerste plaatsen worden door de brouwerijgroep bezet. Alleen Jef Colruyt van de warenhuisketen wringt zich daar tussen op een verdienstelijke derde plaats. Zeven families in de lijst komen uit het Brusslese, een doorn in het oog van de provincie Limburg, die het zonder vertegenwoordiger moet stellen in de top 25. Mark Coucke (13) en Roland Duchatelet (22) zijn de BV-rijkeluizen van dienst.

1.Philippe de Spoelberch
3,126 miljard euro
,De belangrijkste aandeelhouders van de brouwersgroep InBev (van onder andere Stella Artois en Jupiler) blijven Belgische families. Nochtans gaat het al lang niet meer over een Leuvense brouwerij en verschuift het beslissingscentrum langzaam maar zeker naar Brazilië. De Belgische belangen van InBev situeren zich hoofdzakelijk bij een drietal adellijke families, waaronder de familie de Spoelberch uit Haacht. De adellijke families verankeren hun fortuin aan de brouwerij zonder dat ze er ooit het dagelijks management moeten in handen nemen.

2 Arnoud de Pret de Calesberg
3,126 miljard euro
De oude adellijke familie de Pret werd via huwelijksbanden mede-eigenaar van biermultinational Inbev. Het staat buiten kijf dat graaf Ar – ‘ik gebruik alleen de korte versie van mijn naam’ – zich als een vis in het water voelt in de wereld van het grote geld. Zijn nieuwe mandaat als bestuurder bij de fusiebeurs Euronext NYSE is niet meer dan een logisch gevolg van dat lange verblijf in de haute finance. Heeft ook bestuursmandaten bij onder meer Delhaize en Umicore.

3.Jef Colruyt
2,521 miljard euro
De groep Colruyt, in handen van de gelijknamige Brabantse familie uit Halle en Huizingen, is zeker en vast een van de meest opmerkelijke industriële succesverhalen uit de recente Belgische geschiedenis. Jo Colruyt was ongetwijfeld de meest moedige telg van de familie. In 1965 opende hij zijn eerste winkel waar hij het concept van lage prijzen hanteerde. Eind jaren ’70 werd de discountformule gemeengoed. Toen Jo Colruyt in 1994 overleed was zijn groep uitgegroeid tot een volwaardige tegenstander van zijn twee grote concurrenten Delhaize en GB-Inno-BM, nu Carrefour geworden.

4 Alexandre Vandamme
1,625 miljard euro
Alexandre Vandamme uit Sint-Gillis behoort tot de Luikse familie Vandamme die eigenaar was van de brouwerij Piedboeuf en die in 1987 fusioneerde met Stella Artois. Alexandre Vandamme behoort tot de nieuwe geldadel. Via hem speelt de familie Vandamme een cruciale rol bij de wereldbrouwer InBev. Ook hij heeft in de groep geen enkele operationale functie, maar waakt er wel over de belangen van de familie. Net zoals de andere twee adellijke families in de groep is discretie een absoluut kenmerk geworden.

5 Yves Boël
1,418 miljard euro
Het verhaal van de familie Boël start in 1880 wanneer de boekhouder en stamvader Gustave Boël alle activa erft van zijn kinderloze werkgever Ernest Boucquéau. Onderdeel van die erfenis is de staalfabriek Fafer (Fabrique de Fer de Charleroi). Die erfenis vormt de basis van het fortuin dat Boël de daaropvolgende decennia zal opbouwen. Wanneer Fafer in 1997 wordt verkocht aan de Franse groep Usinor incasseert de familie 125 miljoen euro, dat inmiddels geherinvesteerd is. Voor Yves Boel uit Elsene is dat in de holding Sofina. Delphine, de ‘geheime’ dochter van koning Albert II, is familie van hem.

6 Leon Lhoist
1,348 miljard euro
Leon Lhoist uit Sint-Lambrechts-Woluwe zetelt als vertegenwoordiger van de nieuwe geldadel uit het Brusselse in de Waalse grondstoffengroep Lhoist. Het bedrijf is ontstaan uit een steengroeve. Hipolite Dumon was daarmee gestart eind 19de eeuw en zijn schoonzoon – een voorvader Lhoist – richtte dan in Jemelle het bedrijf Leon Lhoist op. Halverwege de jaren twintig begon via Frankrijk de internationale expansie. Vanaf de jaren tachtig werd een opening gevonden naar de Verenigde Staten.

7.Familie Cigrand
1,005 miljard euro
De familie Cigrand uit Wilrijk is weinig bekend bij het grote publiek maar wel in Antwerpse havenkringen. De groep is een van de belangrijkste spelers in de Belgische havenindustrie. Cigrand is met zijn groep Cobelfret actief als bevrachter, stuwadoor, scheepseigenaar, ferryuitbater, agentuur, uitbater van lijndiensten, autotransporteur en expediteur. De groep Cobelfret consolideert zijn groepscijfers in de Luxemburgse vennootschap Compagnie Luxembourgeoise d’Affrètements. Recent kwam Cobelfret nog in het nieuws toen het bekendmaakte dat het in de haven van Oostende een nieuwe belangrijke activiteit ging inplanten.

8.Jan De Nul
966 miljoen euro
Jan De Nul uit Meldert runt samen met zijn broer Dirk de gelijknamige baggergroep. Het bedrijf werd opgericht in 1938 door de grootvader Jan De Nul en was in eerste instantie werkzaam in civiele werken en maritieme constructie. Dit Aalsterse familiebedrijf kon zich wegwerken vanonder de schaduw van grote baggerbedrijven zoals Dredging International en Baggerwerken Decloedt. De Nul groeide uit tot een wereldwijde groep die buitenlandse opdrachten afwerkt in de meest exotische plaatsen. Naast baggeren is de groep ook belangrijk als Belgische bouwheer.

8.Dirk De Nul
966 miljoen euro
Dirk De Nul uit Affligem runt de baggergroep Jan De Nul samen met zijn broer. Hij is getrouwd met politica Annemie Van de Casteele (ex-Open VLD, ze stapte uit de partij net voor de verkiezingen, nvdr.). Op dit moment is Jan De Nul wereldleider in de baggersector. Hierbij bezitten ze de grootste en meest moderne vloot met onder andere de mega dredger Vasco Da Gama. Het bedrijf had volgens de eigen website in 2005 een omzet van 795 miljoen euro, kantoren in 21 landen en ongeveer 3.000 werknemers. De zetel van de volledige groep is gevestigd in Luxemburg. Eind jaren tachtig hielp de firma mee om de gezonken Herald of Free Enterprise te lichten.

10.Baron Leon Bekaert
761 miljoen euro
Bekaert is de enige industriële multinational die erin geslaagd is vanuit de oude metaalindustrie niet alleen te overleven maar ook in Vlaamse handen te blijven. Tegelijkertijd is de staaldraadproducent Bekaert uit Zwevegem beursgenoteerd wat een groot aantal verplichtingen met zich mee brengt inzake transparantie en informatie. Dat laatste is iets wat de West-Vlamingen niet altijd even goed ligt. Baron Leon Bekaert, achterkleinkind van de gelijknamige stichter, heeft zich in Damme gevestigd.

11.Marc Saverys
756 miljoen euro
Decennialang controleerde de groep Saverys alles wat in Vlaanderen te maken had met scheepsbouw tot scheepsherstelling. De uitzichtloze toekomst van die sector, symbolisch samengebundeld in de lange overlijdensweg van de Boelwerf in Temse, heeft de familie niet verhinderd haar vermogen fors uit te bouwen. Momenteel controleert de familie de drie belangrijkste beursgenoteerde scheepvaartbedrijven: CMB, Exmar en Bocimar. Daarbij werden de activa van de familie opgesplitst tussen de zonen Marc en Nicolas en dochter Virginie. Marc Saverys woont in Antwerpen.

12 Roland D’Ieteren
744 miljoen euro
Roland D’Ieteren uit Elsene behoort tot de nieuwe geldadel uit het Brusselse. D’Ieteren gaf zijn naam aan het bedrijf dat onder meer Volkswagen importeert in België. In 1805 begon de jonge wagenmaker Jean-Joseph D’Ieteren een bescheiden werkplaats in de Broekstraat, in het centrum van Brussel. Vlak na de Tweede Wereldoorlog zette de vijfde telg Pierre D’Ieteren een opmerkelijke stap. Hij onderhandelde met het Duitse Volkswagen en deed een gouden deal. D’Ieteren werd de Belgische verdeler van de Kever, de succesauto van de jaren vijftig en zestig. Nu staat Roland D’Ieteren, de zesde generatie, aan het hoofd van een gigantisch imperium.

13.Marc Coucke
634 miljoen euro
Marc Coucke is de bezieler van het farma-bedrijf Omega-Pharma. Hoewel Coucke zijn hoofdbedrijf in het Oost-Vlaamse Deinze is gelegen, bevindt zijn domicilie zich in het West-Vlaamse Vichte. Apotheker Marc Coucke denkt liever na over marketing dan zelf achter de toonbank te staan. In amper 20 jaar tijd slaagde hij erin een Europese bedrijvengroep uit te bouwen, gespecialiseerd in verkoop en marketing van lichaamsverzorgingsproducten. De beursbeleggers deden gouden zaken met zijn bedrijf. Al haalde Coucke zelf als grootste individuele aandeelhouder nog het meeste profijt.

14.Jean Vandemoortele
510 miljoen euro
Deze West-Vlaming verankert mee het gelijknamige voedingsbedrijf uit Izegem, een belangrijke voedingsmultinational op Europese schaal. Eind 19de eeuw startte Vandemoortele als een lokale producent voor de zeep- en veevoederindustrie. Na de Tweede Wereldoorlog begon het bedrijf te diversifiëren. Vanaf eind jaren ’90 kwamen de sojaproducten, de diepgevroren bakkerijproducten en de margarines en vetten centraal te staan. De jongste jaren is de Vandemoortele Groep opnieuw aan een fase van expansie gestart. CEO Jean Vandemoortele, die recent in de adelstand werd benoemd, ruilde zijn thuisbasis in voor het idyllische Deurle aan de Leie in Oost-Vlaanderen.

15.Theo Roussis-Van Gorp
480 miljoen euro
De Ravago-Groep is een wereldspeler op het vlak van distributie, recycling en productie van kunststofgranulaten voor de petrochemie enerzijds en afgewerkte producten voor de kunststofindustrie en bouw anderzijds. Ravago controleert tientallen bedrijven in binnen- en buitenland, maar heeft toch nog een stevige verankering in België. Ravago Plastics in Arendonk zorgde niet zolang geleden nog voor 100 bijkomende jobs. Theo Roussis-Van Gorp uit Arendonk is de belangrijkste aandeelhouder.

16.Nicolas Saverys
471 miljoen euro
Nicolas Saverys uit Waasmunster is de broer van Marc die op de 11de plaats staat in deze lijst en actief bij Exmar (scheepvaart). Door de opsplitsing van het vermogen in drie (ook zus Virginie) missen ze een hogere notering in deze lijst. De top 6 behoorde anders tot de mogelijkheden. Een uitspraak van Nicolas Saverys enkele jaren geleden: ‘Een reder heeft in een decennium twee goede jaren, vier tot vijf die zozo zijn, en minimaal drie slechte.’

17.Christian Van Thillo
463 miljoen euro
Christian Van Thillo uit Wilrijk staat aan de leiding van De Persgroep. Die is samen met Corelio – uitgever van onder meer deze krant – een van de machtigste mediaconcerns in Vlaanderen (met onder andere Het Laatste Nieuws en De Morgen). Hij studeerde rechten aan de KUL en volgde een opleiding MBA aan de Duke University. Omwille van zijn belangrijke machtspositie in de Vlaamse pers wordt Van Thillo vaak bestempeld als de ‘Vlaamse Berlusconi’. Van Thillo is ook gedelegeerd bestuurder bij de Vlaamse Media Maatschappij nv en heeft daardoor een vinger in de pap bij VTM en Kanaal 2.

18.Philippe Vlerick
402 miljoen euro
West-Vlaanderen blijft de textielprovincie bij uitstek. Beaulieu is in dat verband misschien wel de bekendste naam (massaproductie vasttapijt), maar ook de vader van Philippe Vlerick stampte ooit een tapijtenbedrijf uit de grond, maar via zijn familiale belangen kwam Vlerick al snel terecht in de financiële sector als aandeelhouder van de toenmalige Kredietbank. Ondertussen is hij grootaandeelhouder van de Gentse textielgroep UCO. Philippe Vlerick woont in Bellegem.

19.Graaf Maurice Lippens
386 miljoen euro
Maurice graaf Lippens is de huidige voorzitter van Fortis, een financiële groep met wereldwijde vertakkingen. Hij is een telg van de francofone bourgeoisie en de kleinzoon van Maurice Auguste Eugène Charles Marie Ghislain Lippens. Zijn broer Leopold is burgemeester van Knokke-Heist, waar ook broer Maurice woont. Hij behaalde een licentie in de rechten. In 1981 vervoegde hij de AG Groep, en werd er achtereenvolgens gedelegeerd bestuurder (1983) en voorzitter gedelegeerd bestuurder (1988).

20.Pierre de Broqueville
370 miljoen euro
Pierre de Broqueville uit Mol is vertegenwoordiger van de controlerende families boven de groep SCR-Sibelco. Deze groep werd letterlijk uit de grond gestampt door de familie Emsens. Hun rijkdom was gebaseerd op de zandwinningsgroep SCR-Sibelco die het witte zand van de Kempen verkocht aan glasproducenten zoals Glaverbel. Voor de familie Emsens, gesitueerd op de Antwerps-Limburgse grens in Mol en Lommel, was geld letterlijk het slijk der aarde. Vanuit de Kempen bouwde Stanislas Emsens een wereldmultinational uit in mijnbouw.

20 Walter Emsens
370 miljoen euro
Walter Emsens uit Anderlecht is een van de toppers van het rijke mijnbouwbedrijf SCR-Sibelco en via familielid Stanislas Emsens ook gelinkt aan de familie Boël (zie vijfde plaats). Marie-Claire Boël huwde Stanislas Emsens, maar er zijn nog meer grote namen in de familie. Pol Boël huwde Nicole Davignon, de oudere zus van Etienne Davignon, gewezen Europees commissaris en jarenlang topman van de Generale Maatschappij. De schoonmoeder van Pol Boël was jarenlang eredame van koningin Elisabeth.

22.Roland Duchatelet
340 miljoen euro
Roland Duchatelet kan zich nog net in de Vlaamse top 25 plaatsen dankzij zijn bedrijf Melexis (informatica). Rond 1994 liet hij voor het eerst van zich spreken toen hij de politieke partij BANAAN financieel begon te ondersteunen. Deze partij droeg zijn idealen uit als een basisinkomen voor iedere volwassene, meer buurteconomie en verschuiving van de belasting op arbeid naar op verbruik. De ideeën verwerkte hij in een boek ‘nv België, verslag aan de aandeelhouders’, dat als politiek manifest te beschouwen is. Duchatelet woont in Deurne.

23.Olivier Lippens
339 miljoen euro
Is gedelegeerd bestuurder van de Suikergroep nv (voeding). De Suikergroep controleert de Suikerfabriek van Moerbeke-Waas en die van het Waalse Frasnes. Olivier Lippens woont in Overijse. Hij is een neef van de gekende Maurice Lippens, de sterke man van Fortis. Toch is de familie nog één geheel. Zo is ook Maurice bestuurder van Suikergroep.

23 Graaf Paul Lippens
339 miljoen euro
Is gedelegeerd bestuurder van de Suikergroep nv (voeding). Graaf Paul Lippens, de vader van Olivier, woont in Ukkel. De familie Lippens kijkt terug op een oud adellijk verleden met nogal wat koloniale belangen. Uit die koloniale belangen groeide de NV Suikergroep, een rendabel suikerproducerend bedrijf dat fors investeert in biotechnologie.

25.Francis De Clerck
325 miljoen euro
Grote industriële West-Vlaamse groepen die in familiale handen zijn of waren zoals Beaulieu (tapijten) schuwen de publiciteit. ‘Pour vivre heureux, vivons cachés’. Om gelukkig te leven, laat ons onopgemerkt leven, zo luidt hun adagium dat ze hebben overgenomen uit het aangrenzende Frankrijk. Francis De Clerck uit Wielsbeke is een van de belangrijkste telgen van het geslacht De Clerck. Ook Dominique De Clerck uit Galmaarden hoort thuis bij hetzelfde familiale vermogen.

Corrigeer

MEER NIEUWS