Marc De Pauw is grootste Vlaamse postjespakker

Marc De Pauw is grootste Vlaamse postjespakker

Foto: © gia

DESTELBERGEN - Marc De Pauw, Open VLD-burgemeester van Destelbergen, is de kampioen van Vlaanderen in het cumuleren. Hij combineert negentien betalende mandaten. 'Ik maak lange dagen', geeft hij toe.

Sinds 2005 zijn alle verkozen politici plus een resem andere gezagdragers verplicht om hun mandaten en hun vermogen te melden aan het Rekenhof, onder gesloten omslag. Zowat 7.700 Belgen zijn verplicht tot deze aangifte. Vorig jaar spijbelden er nog 296 politici. Dat zijn er minder dan de helft van het jaar voordien, vooral omdat het gerecht inmiddels zondaars aan de tand voelt.

De mandatenlijst in het Belgisch Staatsblad met bezoldigde en onbezoldigde mandaten is bijna 1.000 bladzijden lang. Ogenschijnlijk is de OCMW-voorzitter van Lennik, oud-VU-volksvertegenwoordiger Etienne Van Vaerenbergh, de supercumulard met 74 mandaten. Maar de overgrote meerderheid zijn onbetaalde mandaten in de sociaalculturele sector. Van Vaerenbergh cumuleert in die sector ook nog 15 betaalde jobs.

De Oost-Vlaamse député Jozef Dauwe (CD&V) combineert 51 mandaten, waarvan er evenwel 'slechts' 8 worden bezoldigd. Freddy Thielemans, de PS-burgemeester van Brussel, is de derde duizendpoot op de lijst met 47 mandaten, waarvan 6 bezoldigd. Maar de absolute postjespakker is burgemeester Marc De Pauw (56) met 19 betaalde mandaten.

Veel van die (top)mandaten zijn verbonden aan de beursgenoteerde investeringsmaatschappij Ackermans & van Haaren. Zo is Marc De Pauw bijvoorbeeld in hun opdracht afgevaardigd bestuurder bij de Nationale Investeringsmaatschappij. Maar ook daarbuiten is hij erg actief: voorzitter van Alken Maes, bij de overheidsinstelling Credibe, bij de industriële fabrikant Henschel Engineering, enzovoort, enzovoort. Bovendien vindt hij nog de tijd om een leidinggevende rol te spelen in de grote liberale zorginstelling Thuisverzorging in Solidariteit en om naast zijn 19 betaalde jobs ook nog eens 15 onbezoldigde mandaten op zich te nemen.

Hallo, Marc De Pauw, hoe speelt u dat allemaal klaar? 'Ik maak lange dagen, ja. 's Ochtends vroeg aan de slag en doorgaan tot 's avonds laat. Ik probeer mijn tijd goed te gebruiken. Sommige posten eisen me maar één of twee dagen per maand op. De zwaardere mandaten kan ik goed afstemmen via Ackermans & van Haaren. Tja, ik heb een goede gezondheid en ik kan die workload aan. Maar ik besef dat ik de limiet heb bereikt. Ik bouw evenwicht in. Ik hoop dit nog een tijdje te kunnen volhouden.'

Als burgemeester verdient Marc De Pauw net geen 3.000 euro per maand. Het laat zich raden dat hij een veelvoud daarvan verdient buiten zijn gemeentehuis. Al valt dat niet te achterhalen aan de hand van de jaarverslagen van de bedrijven en instellingen waarin hij een leidinggevende rol speelt. De Pauw: 'Ik besteed voldoende tijd in het gemeentehuis. Ackermans & van Haaren voorzien in een gepaste vergoeding. En over wat ik daarbuiten verdien, heb ik geen commentaar.'

Met zijn vele petjes is De Pauw een discrete netwerker: iedereen die er toe doet, staat in zijn adressenboekje. De mandatenlijst werd precies in het leven geroepen om ongepaste belangenvermenging tegen te gaan. De Pauw: 'Ik leef een strenge ideologie na. Bij de minste zweem van belangenvermenging haak ik af.'

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees