Wereldkampioen EDDY MERCKX, die van Schelle en het biljarten

,,Ik zou mijn zoon niet Eddy noemen''

,,Ik zou mijn zoon  niet Eddy noemen''

Eddy Merckx werd wereldkampioen driebanden in het Duitse Sankt Wendel. Foto: © WAS

Dan word je al eens wereldkampioen driebanden, dan wil iedereen weten waarom je Eddy Merckx heet. Stuitend.

W aarom heet je Eddy Merckx?

,,Mijn vader was een fanatieke supporter van Eddy Merckx. En ik ben in '68 geboren, het jaar dat Eddy, die van Meensel-Kiezegem, voor het eerst de Giro won.''Is het een zegen of een vloek gebleken?

,,Moeilijk te zeggen, er zijn voor- en nadelen.''Laten we het anders formuleren: heet jouw zoon Eddy?

,,Ik heb twee dochters.''En mocht je een zoon hebben gehad?

,,Ik zou hem geen Eddy noemen. Je hebt er geen voordeel bij. En er zijn toch wat minkantjes aan. In het leger werd er altijd gelachen als mijn naam werd afgeroepen. En ik geef toe dat ik in de winkel altijd de naam van mijn vrouw gebruik.''Je werd zondagavond wereldkampioen en maandagnamiddag sta je al in je café-biljartzaal. Veel vieren was er niet bij?

,,Ik ben meteen na de wedstrijd doorgereden. Sankt-Wendel is maar 350 km rijden. Ik ben omstreeks acht uur vertrokken ginder en kort na middernacht was ik thuis. Mijn vrouw staat er zo al genoeg alleen voor. Twee, drie dagen per week ben ik weg. Buiten de kampioenschappen. Kijk, vanavond moet ik alweer gaan spelen in Leuven, bij mijn club.''

Zou je je niet liever voltijds op het biljart willen toeleggen?

,,Van biljart alleen kan je niet leven. En het creëert ook extra druk. Dan is het altijd van moeten. Ik heb al jongens zien bezwijken onder de druk. Ik speel met minder druk. Bij mij is het niet van moeten. Mijn café is mijn hoofdactiviteit. En het is ook prettig om eens iets anders te kunnen doen dan biljarten. Die biljartprofs leven helemaal in functie van hun sport. Die gaan elke dag een uur lopen en zo, dat is erover.''

Vier clubs

Wat schuift dat, een wereldtitel?

,,4.800 euro, min de onkosten natuurlijk.''Is dat de zwaarst gedoteerde wedstrijd?

,,Winst in een wereldbekertornooi brengt 5.000 euro op. Daarvan zijn er vier tot vijf per jaar. Maar de meeste toppers spelen ook voor een club in een nationale competitie. En ontvangen daar een vergoeding voor. Ik speel voor vier clubs in vier landen. Nederland, Frankrijk, Duitsland en België.''Hoe doe je dat in godsnaam?

,,Tja, mijn vrouw staat er dikwijls alleen voor. Maar we hebben de zaak wat herschikt: het café beneden doen we alleen open voor feesten en kermissen. Op gewone dagen is enkel de biljartzaal, op de eerste verdieping, open.''Jij moet dus hopen dat er weinig volk is in je zaak om te kunnen trainen?

,,Ik probeer in de namiddag te trainen, 's avonds sta ik aan de tapkraan. Af en toe speel ik een balletje mee, maar dat is uitzonderlijk. Maar als er competitie is, dan kom ik inderdaad niet aan trainen toe.''

Steenkapper

Hoe wordt een steenkapper biljarter?

,,Van opleiding ben ik eigenlijk schrijnwerker-meubelmaker. Maar na mijn legerdienst heb ik in een steenkapperij gewerkt. Tot ik een café opende. Maar ik zat toen al in het biljart, hoor. Als je op je achttiende nog geen ereklasser bent, dan kan je het schudden. Ik ben op mijn elfde beginnen biljarten.''Je eerste wereldtitel driebanden is binnen, moet Raymond Ceulemans zich ongerust beginnen maken?

,,Ik denk het niet. Raymond heeft nu 35 wereldtitels, waarvan 24 in het driebanden. Maar dat waren andere tijden, heeft hij zelf al aangegeven. Toen waren er vijf die konden winnen, nu zijn er vijfendertig.''

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.