Yolande Wauters zet levenswerk Mechelse Kerstjumping van man Eric voort

,,Kerstjumping haalde me door moeilijke tijden"

,,Kerstjumping  haalde me door moeilijke tijden"

Yolande Wauters zorgt er voor dat de Mechelse Kerstjumping jaarlijks een hoogtepunt wordt voor de paardenliefhebbers. Foto: © INGE VAN DEN HEUVEL

MECHELEN/ PEULIS - Vijf jaar geleden moesten Yolande Wauters en haar dochters Caroline, Wendy en Julie afscheid nemen van hun echtgenoot en vader Eric Wauters. De bezieler van de Mechelse Kerstjumping en één van de grootste ruiters van België stapte onverwacht uit het leven en liet zijn gezin en de wereld van de paardensport verdwaasd achter. ,,Maar we besloten zijn levenswerk verder te zetten en de jumping haalde me door moeilijke tijden", zegt Yolande Wauters.

,,Nadat hij het idee had opgedaan op een jumping in Engeland, besloot Eric hier bij ons hetzelfde te doen", vertelt Yolande Wauters. ,,In 1980 hebben we voor het eerste een jumping georganiseerd in Peulis, toen nog in openlucht."

Het jaar nadien viel de jumping door het slechte weer letterlijk in het water en besloten Eric en Yolande nooit nog een jumping in openlucht te organiseren. ,,Sinds die eerste jumping hebben we een kern van medewerkers die zich ook na de dood van Eric voor de jumping zijn blijven inzetten", zegt Yolande.

Op zoek naar een geschikte locatie, kwam de jumping in 1984 in de Mechelse Nekkerhallen terecht. ,,Dat was van bij de start een goed huwelijk", zegt Yolande. ,,We waren de eerste grote manifestatie in de Nekkerhallen."

Bij de eerst jumping in 1984 waren ook de stallen en de parking nog in de hallen, maar inmiddels barsten die bijna uit hun voegen. ,,Tijdens de eerste jumping hebben we nog een aantal zitplaatsen weggehaald om de zaal voller te doen lijken", lacht Yolande Wauters. ,,Nu hebben we er met de grootste moeite nog 250 zitplaatsen bij kunnen creëren, maar we zitten echt aan de limiet van de Nekkerhallen."

De jumping is door de jaren heen enorm gegroeid en trekt momenteel zo'n 72.000 bezoekers.

Indoor eventing

,,Sinds we in Mechelen zitten is het succes jaar na jaar enorm toegenomen", zegt Yolande. ,,De Kerstjumping Memorial Eric Wauters is meer dan een gewone jumping, het is het feest van het paard, een evenement waar het publiek mee de sfeer bepaald."

Spectaculaire nieuwigheid op de 24ste editie dit jaar is de Indoor Eventing. ,,Op het einde van de eerste avond organiseren we voor het eerst een Indoor Eventing", zegt Yolande Wauters.

,,Een spectaculaire discipline waar de ruiters op piste B vertrekken en op piste A een parcours afleggen met vaste hindernissen."

Het beloofd van 26 tot 30 september weer een groot paard- en ruiterfeest te worden in de Nekkerhal, met pony's, vierspannen, muziek, ... Na afloop nemen Yolande en de andere organisatoren alvast een lange aanloop naar de 25ste jubileumeditie van volgend jaar.

www.jumping-mechelen.com of 015/56.05.45

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio