Stad in Vrouwenhanden maakt straten vrouwelijker

MECHELEN - De vrouwelijke gemeenteraadsleden krijgen van burgemeester Bart Somers het fiat om straatnamen te bedenken voor de nieuwe verkaveling in de Europalaan.

Somers reageert daarmee op de kritiek van CD&V-fractieleidster Gusta Tys, die vindt dat Mechelen te weinig straten heeft die naar vrouwen genoemd zijn.

Volgens Gusta Tys telt Mechelen slechts drie straten die de naam van een vrouw dragen, waaronder de Koningin Astridlaan en de Louisastraat. ,,Die Louisa is dan nog een duistere onbekende. We hebben wel een Nonnenstraat, een Begijnenstraat en een Nimfenstraat, maar weinig of geen straten met de naam van een belangrijke dame. Zeker nu Mechelen in 2005 'Stad in Vrouwenhanden' wordt, moeten we daar verandering in brengen'', aldus het CD&V-raadslid.

Ze heeft een lijst klaargestoomd met twintig vrouwen die een verdienstelijke bijdrage hebben geleverd aan de geschiedenis van de Dijlestad.

Een prominente plaats wordt uiteraard ingenomen door Margaretha van Oostenrijk en Margaretha van York. Dankzij lobbywerk bij partijgenoot en cultuurschepen Frank Nobels zal het heraangelegde pleintje voor het oude gasthuis in de Keizerstraat alvast aan beide Margaretha's worden toegewijd.

Maar daar mag het voor Tys niet bij blijven. ,,Ik stel voor om ook enkele straten in de geplande nieuwe verkaveling aan de Europalaan een vrouwennaam te geven. Mijn voorkeur gaat uit naar Elisabeth Desoleil, een tante van zangeres Jo Leemans, en Martha Somers'', aldus Gusta Tys. ,,De twee vrouwen stierven op 21-jarige leeftijd als lid van het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog.''

Burgemeester Somers, naar eigen zeggen verre familie van Martha Somers, reageert positief op het idee. Hij heeft de vrouwelijke gemeenteraadsleden gevraagd om een gezamenlijk voorstel voor drie nieuwe straatnamen in te dienen.

,,Al vind ik het wel vreemd dat ik een CD&V-fractieleidster moet wijzen op het feit dat we in Mechelen ook een Onze-Lieve-Vrouwestraat hebben. Die heeft ze helemaal over het hoofd gezien'', lacht Somers.

(SCS)

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio