Bejaarden snoezelen in Sint-Anna

BERINGEN-MIJN - In het woon- en zorgcentrum Sint-Anna werd zopas een snoezelruimte geopend. Het gaat om een aangepaste kamer voor relaxatie, bestemd voor demente bejaarden. Zij vragen een specifieke aanpak met veel lichamelijk contact en zintuiglijke prikkels. De ruimte biedt mogelijkheden voor activiteiten die aansluiten bij hun leefwereld: relaxatiebaden, hand-, voet- en gezichtsmassages.

Binnen het bestaande activiteitenaanbod kwamen demente bewoners - ruim tachtig procent van de populatie - niet voldoende aan bod.

Door verbouwingswerken op de vierde verdieping kwam er ruimte vrij en dankzij sponsoring van Cera Foundation werd de snoezelkamer werkelijkheid.

Snoezelen is een samentrekking van de woorden snuffelen en snoezen . Het doel van de activiteit is om zowel stimulerende als relaxerende prikkels toe te dienen.

Een groot, op lichaamstemperatuur gebracht waterbed en een relaxzetel zorgen het nodige comfort.

Een muziekinstallatie, gekoppeld aan een trilvloer die zich onder het waterbed bevindt, geeft lichte vibraties. In de verduisterde ruimte wordt gebruik gemaakt van zachte lichteffecten: met een vloeistofprojector wordt een visueel effect gecreëerd. De projectie op de wanden verandert steeds van vorm en beelden.

Bergkristal en rozenkwarts

De lampen van zout- en bergkristal en rozenkwarts zorgen voor sfeer en hebben een energetische werking.

Wanneer de kamer niet verduisterd is, wordt gebruik gemaakt van gekleurde gordijntjes die elk een aparte sfeer oproepen: de kleurentherapie.

Met de aromasteen kunnen verschillende etherische oliën gebruikt worden. De geur zorgt voor een aangename en ontspannen sfeer: de aromatherapie.

Klankschalen werken in op de energiebanen van het lichaam. Het ergoteam volgde een bijscholing in holistische massage, waarbij wordt ingespeeld op de universele levensenergie.

Daardoor kan deze weer vrij stromen.

Het gebruik van de materialen en het toepassen van de massages wordt individueel aangepast aan de behoeften van de bewoner. Ook de partners en/of de naaste familieleden krijgen de kans om samen met de oudere het snoezelen te beleven en dit met respect voor hun privacy.

(PBVM)

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio