Maatregel moet op 1 januari 2006 ingaan

Vijf procent korting op uw gasfactuur

Iedereen krijgt 5 procent korting op zijn gasfactuur van 2005. De regering heeft dat al in september beslist en moet die beslissing nu uitvoeren, wil ze nog op tijd zijn om de maatregel vanaf 1 januari 2006 in te laten gaan, zegt SP.A-voorzitter Johan Vande Lanotte.

Toen de olieprijzen dit najaar schrikbarend stegen, besliste de regering tegemoet te komen in de rekening van iedereen zijn huis met stookolie verwarmde. Net voor de winter moesten de mazouttanks worden gevuld en met de hoge prijzen viel dat voor de meeste mensen lelijk tegen. De regering nam een deel van die kost op zich, door de btw (met een maximum van 17,35 procent) niet door te rekenen.

Die beslissing viel eind september en ging in op 1 oktober in. Zo'n 500.000 gezinnen maken er gebruik van.

De ministers kwamen toen ook overeen dat ze hetzelfde zouden doen voor gezinnen die met aardgas verwarmen. Omdat de aardgasprijs die van de olie volgt met een paar maanden vertraging, zou dat ook pas later ingaan.

SP.A-voorzitter Johan Vande Lanotte (toen nog vice-premier) vindt dat de tijd is gekomen om dat nú te doen. Hij heeft zelfs al becijferd hoe groot de compensatie op de gasfactuur zal zijn. ,,Ongeveer vijf procent. De bevoegde ministers ( van Financiën en Energie, nvdr .) moeten er nu werk van maken, willen de mensen die in januari hun jaarafrekening krijgen ervan kunnen genieten. De tijd dringt, de belofte is gemaakt, dus moet de regering ze ook nakomen. Best voor nieuwjaar.''

Corrigeer

MEER NIEUWS