Kruishoutem wordt het mekka voor fashionista's
Een orgasme voor schoenenfreaks

© © Pol De Wilde - Corelio
William Habraken, de grootste schoenenfreak van West-Europa, stelt zo'n drieduizend paar schoenen tentoon in zijn nieuwe schoenenmuseum in Kruishoutem. 'Fashionista's en schoenenfreaks zullen hier een orgasme beleven', belooft hij.
Alleen eierboeren en wielertoeristen weten Kruishoutem, de poort naar de Vlaamse Ardennen, liggen. Maar dat wil William Habraken veranderen. Gisteren opende hij er het museum 'Shoes Or No Shoes' (SONS), een ode aan de schoen. Habraken toont er zijn indrukwekkende verzameling: 2.100 paar sandalen, laarzen en klompen, 200 designparen en honderden atelierschoenen van kunstenaars. Van geishaschoentjes, over masai-sandalen tot Nederlandse klompen en laarzen van de generaals van Napoleon, je vindt het er allemaal.
Habraken heeft een passie voor schoenen. Ze hebben zijn leven bepaald. Jarenlang importeerde hij schoenen, en hij ontwierp modellen voor grote modehuizen. '25 jaar geleden heb ik mijn zaak verkocht, en sindsdien leef ik voor mijn verzameling.' Op zoek naar schoeisel met een verhaal reist hij de wereld rond. 'Soms breng ik schoenen mee naar huis voor letterlijk nul euro. Ik ruil ze voor andere schoenen. Of voor een cadeautje. Voor andere schoenen heb ik een bedrag neergeteld waar je een klein autootje mee kan kopen.'
Ook de gigantische collectie etnologische schoenen die bij bepaalde klederdrachten horen, is indrukwekkend. Maar modefreaks zullen vooral geïnteresseerd zijn in de designschoenen. 'Mijn designcollectie bevat échte pronkstukken', zegt Habraken. 'Alle grote designers van de afgelopen honderd jaar staan hier: André Perugia, Salvatore Ferragao, en meer hedendaagse ontwerpers als Christian Louboutin en Manolo Blahnik. Sommige exemplaren zijn echte kunstwerken. Mijn vrouw is ook een schoenenfreak, maar ze durft me zelfs niet vragen of ze deze eens mag passen.'
Ook 'onze' Dirk Bikkembergs is opvallend aanwezig in de collectie met een paar schoenen. 'Hij is gewoon een fantastische ontwerper.'
Een extraatje is de verzameling gepersonaliseerde schoenen van kunstenaars. Vijftien jaar lang vroeg schoenmaker Pierre Bogaerts aan honderden kunstenaars om hun versleten atelierschoenen af te staan. Sommigen stuurden ze gewoon op, vuil en versleten. Anderen maakten er een kunstwerkje van. Je kan onder andere de versleten schoenen bewonderen van Panamarenko, Jan Fabre en Raveel.
Het schoenmuseum is ondergebracht in het wereldberoemde en schitterend gerenoveerde pand dat Emile Veranneman in 1973 in Kruishoutem ontwierp.
Meer lifestyle
Hoeveel geld geef je bij een huwelijk? En hoeveel geef je voor een communie? Experts beantwoorden jullie vragen
BEDPRAAT. “Mijn billen lagen op twee kussens, zodat hij mij diep kon penetreren. Alles komt neer op het juiste moment”
Hoe kan ik mijn gazon beschermen tegen de droogte? En moeten we nu al spaarzaam zijn met water?
Gluren bij BV’s: Tanja Dexters blikt terug, Sarah Puttemans in gevlekte bikini en Pommelien Thijs smult van zichzelf
Beukenhaag wordt (nu al) geteisterd door bladluizen: waarom zijn die beestjes gevaarlijk? En hoe kan ik mijn planten beschermen?
Ja, dit zijn nieuwe sneakers en ze kosten 1.450 euro: de strategie achter een opvallend modestatement
Hoofdpunten
Komen er stilaan barsten in westers front tegen Poetin? “Naïef om te denken dat iedereen het altijd eens is”
Deze keer maakt prosecco ook echt slachtoffer: Biniam Girmay naar ziekenhuis nadat hij kurk in gezicht laat ontploffen
Aardrijkskunde vervelt tot klimaatvak in katholiek onderwijs: “Dit maakt het relevanter dan ooit”
Moeten we echt vrezen voor “apocalyptische voedingsprijzen”? En wat wordt er dan allemaal duurder?
LIVE. Team-Depp legt Amber Heard opnieuw op de rooster
70-jarige schildpad Jan kiest het hazenpad: “De buren zoeken mee, want het dier heeft een grote emotionele waarde”