Vrouw bouwt in tuin kantoor in de vorm van ei om regelgeving te omzeilen

Geen bouwvergunning? Maak van je kantoor een kunstwerk

Geen bouwvergunning? Maak van je kantoor een kunstwerk

Diverse evenementenbureaus lieten al weten geïnteresseerd te zijn om het kantoorei van Rini Van Beek op evenementen te gebruiken.

BRECHT - Wat als je geen bouwvergunning krijgt voor een kantoorgebouw in je tuin? Een kunstwerk waarin je een kantoor onderbrengt, kan soelaas brengen. Want voor een kunstvoorwerp heb je in principe geen stedenbouwkundige vergunning nodig.

Rini Van Beek van meubelagentuur XfactorAgencies wilde drie jaar geleden een kantoorgebouw aan haar woning in Brecht bouwen. Maar haar huis bevindt zich in recreatief woongebied waar een Bijzonder Plan van Aanleg geldt. 'Het is een gebied met een geschiedenis,' zegt burgemeester Luc Aerts (CD&V/N-VA) van Brecht. 'In 1999 werd de voormalige weekendzone omgevormd tot woongebied met recreatief karakter en in 2004 werd het Bijzonder Plan van Aanleg opgesteld. Omdat het een zone is waar de kantjes er al eens worden afgelopen, gelden er strenge bouwvoorschriften. Die regels worden strikt geïnterpreteerd.'

Na enkele principeaanvragen kreeg Rini Van Beek geen vergunning voor een kantoor in haar tuin. 'Nochtans kozen we voor een organisch ontwerp waar geen enkele boom voor moest sneuvelen,' zegt ze. Maar ook in een recreatieve woonzone bestaan achterpoortjes. Voor bepaalde uitzonderingen zoals speeltuigen, houten tuinhuisjes en tuinornamenten heb je geen stedenbouwkundige vergunning nodig. Rini Van Beek liet door dmvA-architecten in Mechelen een kunstwerk in de vorm van een ei ontwerpen, een ovalen constructie in gelakt polyester die geopend kan worden. Ook kunstwerken vallen onder de uitzonderingsregel als ze de functie van versiering niet overstijgen. Al valt er in het geval van een kantoorkunstwerk wel over de functie te discussiëren.

'Het is een kunstwerk met de bedoeling er af en toe in te kunnen werken. Het zal ook op andere plekken geëxposeerd worden,' zegt Rini Van Beek. Volgens Philippe Heyvaert, woordvoerder van Vlaams minister van Ruimtelijke Ordening Dirk Van Mechelen (Open VLD), kan het kantoorei van Rini Van Beek ook op een andere manier als uitzondering op de vergunningsplicht geïnterpreteerd worden. 'Je zou het kantoorei als een tijdelijke constructie kunnen zien. Ook tijdelijke constructies van stellingen en tribunes worden vrijgesteld van vergunningen als de plaatsing niet langer dan acht weken duurt. Maar ik raad de eigenaar aan het met de gemeente te bespreken', zegt Heyvaert.

Bij de aanvragen stootten Van Beek en architect Tom Verschueren van dmvA-architecten onbegrip bij de gemeente Brecht. 'Als progressief architectenbureau is het soms frustrerend dat je ontwerp wordt afgekeurd door een bekrompen en onaangepaste regelgeving. Veel kleinere gemeenten zijn in hetzelfde bedje ziek: er is weinig overleg en discussie mogelijk,' vindt Verschueren.

Corrigeer

MEER NIEUWS