,,Die broers in de cel, dat waren wij''

Robert en Donald Hughes hadden idee voor 'Prison break'

Robert en Donald Hughes hadden idee voor 'Prison break'

Acteur Wentworth Miller als Michael Scofield, de man die zijn lijf liet tatoeëren: ondersteboven van de rechtzaak tegen de makers van 'Prison break'.

Twee broers dagen de makers van de Amerikaanse serie 'Prison break' voor de rechter. De ene broer hielp de andere in 1964 ontsnappen uit zijn cel. De makers van 'Prison break' zouden dat verhaal gestolen hebben.

Een half miljoen Vlamingen keek zondagavond naar de ontknoping van Prison break , een serie over twee broers die een ontsnapping wagen uit de streng bewaakte Fox River State gevangenis. De ene broer, Michael, pleegde een gewapende overval om in dezelfde gevangenis te belanden als zijn broer Lincoln, die onterecht ter dood werd veroordeeld voor de moord op de broer van de Amerikaanse vicepresident. Michael werkte bij het bedrijf dat de gevangenis renoveerde en liet de plattegrond van het complex in code op zijn lichaam tatoeëren.

Prison break is in de VS een groot succes, maar twee broers uit Missouri eisen hun deel van de koek op. Robert en Donald Hughes, 59 en 63 jaar, dagen de makers van Prison break voor de rechter omdat het verhaal van de serie hún verhaal zou zijn. Robert Hughes was zestien toen hij in mei 1964 vijf jaar cel kreeg voor poging tot moord op zijn moeder. Die beschuldiging bleek onterecht: de moeder was geestesziek en had zich ingebeeld dat haar 16-jarige zoon haar met een ijshaak wou vermoorden.

De veroordeling van Robert was niet naar de zin van Donald, zijn 20-jarige broer. Die hielp Robert twee maanden later ontsnappen. De twee moesten op de vlucht en hielden dat vier jaar vol tot ze in 1968 verschoning kregen na een onthullend artikel in de krant The Kansas Daily Star .

De broers beweren nu dat ze hun verhaal in 2001 aanboden bij Fox, de zender waar Prison break in de VS op te zien is. Fox was niet geïnteresseerd, maar de broers stelden met grote verbazing vast dat de zender jaren later met de serie Prison break uitpakte. Prison break speelt zich niet af in 1964, maar volgens de broers bevat de serie meer dan dertig namen en gebeurtenissen die verdacht veel op hun manuscript lijken.

De klagende broers Robert en Donald Hughes wonen in aangrenzende appartementen in Missouri. Ze leven van de bijstand. Volgens Donald Hughes is dit 'een klassiek geval van de rijken die de armen vertrappelen'.

In Amerika is Fox in augustus begonnen met seizoen twee van Prison break . KanaalTwee zendt dat uit in het voorjaar van 2007. Er komt nog een derde seizoen, maar dat wordt wellicht het laatste.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees