Renovatie van kabinet Marie Arena smet op imago Waalse socialisten

Rijzende ster Arena in nauwe schoentjes

Rijzende ster Arena in nauwe schoentjes
Marie Arena (PS), de flamboyante minister-president van de Franse gemeenschap, komt steeds zwaarder onder vuur te liggen over de renovatie van haar kabinet. Niet zozeer het hoge prijskaartje van de renovatie, maar haar verklaringen/leugens in het dossier brengen de rijzende ster aan het PS-firmament in diskrediet.
Hoeveel? En om wat te doen? Die vraag houdt Franstalig België in de ban sinds bekend raakte dat de inrichting van Arena's kabinet een slordige 300.000 euro had gekost. De minister-president - tevens minister van Onderwijs en Vorming - zat duidelijk verveeld met de zaak en ging na de eerste geruchten onmiddellijk in het defensief.

Ja, 300.000 euro lijkt veel geld, maar het gebouw was in enorm slechte staat, klonk het. Nee, het ging niet alleen om haar eigen kabinet (1.300 vierkante meter), maar het hele gebouw (11.000 vierkante meter) werd opgefrist. Langzaamaan werden haar verklaringen echter tegengesproken door de feiten.

Onbereikbaar

Eerst benadrukte haar liberale voorganger Hervé Hasquin dat hij het kabinet in de buurt van het Brusselse Madouplein in perfecte staat had achtergelaten. Dat bleek dat haar vijf collega's in de gemeenschapsregering genoeg hadden met 18.000 tot 76.000 euro voor de inrichting van hun werkstek. Ten slotte werd duidelijk dat meer dan 90 procent van de 300.000 euro naar werken haar eigen kabinet was gegaan. Gisteren werden dan de precieze cijfers gepubliceerd. 4.180 euro voor een bureautafel, 64.670 voor nieuwe vloerbekleding, 6.337 voor een douche, Veel? Ja. Te veel? Wie zal het zeggen. De Waalse leraars die les geven in onderkomen scholen waar het binnenregent, vonden het in elk geval wraakroepend.

Toch is het niet zozeer de dure renovatie, waarbij trouwens geen enkel reglement werd overtreden, maar de halve waarheden erover die Arena in diskrediet brengen. Het is een vaak weerkerend fenomeen bij politieke schandalen. Van de Amerikaanse president Richard Nixon (Watergate), over minister Leo Delcroix (Franse villa), tot staatssecretaris Anissa Temsamani (diploma's). Ze moesten uiteindelijk allemaal opstappen omwille van de leugens die ze verkochten.

Arena heeft begrepen dat ze met elke bijkomende verklaring verder in het moeras wegzakt. Daarom is ze tot dinsdag onbereikbaar. Dan geeft de minister-president in het parlement van de Frans gemeenschap uitleg over de zaak. ,,De informatie die ik zal geven, zal dezelfde zijn als degene die ik altijd heb gegeven, met dezelfde duidelijkheid.''

Geparachuteerd uit het niets

Het belet niet dat de hele zaak uitgedraaid is op een gigantisch PR-fiasco voor de Waalse socialisten. Voorzitter Elio Di Rupo heeft de voorbije jaren geprobeerd het imago van zijn partij volledig om te gooien. In plaats van een organisatie die het overheidsgeld door ramen en deuren gooit en het niet zo nauw neemt met de normen, werd het beeld van een ernstige, succesvolle linkse partij gepromoot. Arena (38) paste als knappe, verstandige vrouw perfect in het plaatje.

Di Rupo parachuteerde haar in 2000 uit het niets in de Waalse regering. Vier jaar later is ze uitgegroeid tot een van de PS-boegbeelden. Niet iedereen is daar even enthousiast over. Heel wat partijgenoten vinden dat de dochter van Italiaanse immigranten iets te snel in de hiërarchie is geklommen. Zij kijken lachend toe terwijl media en oppositie de minister-president onder vuur nemen.

Isabelle Simonis (PS), de voorzitter van het parlement van de Franse gemeenschap, moest anderhalve maand geleden onmiddellijk opstappen na het uitbreken van een schandaaltje. Arena zal ongetwijfeld op meer krediet kunnen rekenen. Maar nog zo'n misstap overleeft zelfs de protégé van Di Rupo niet.
Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees