Peugeot, Citroën en Toyota bouwen samen goedkoop stadswagentje

Drie mini's voor een miniprijs

2005 wordt het jaar van de goedkope wagens. Peugeot, Citroën en Toyota brengen gezamenlijk een compacte mini op de markt die wellicht net geen 8.000 euro zal kosten. De autootjes vieren hun première op het salon van Genève, in maart 2005.
Het gezamenlijk project van Ford, Seat en Volkswagen dat destijds resulteerde in de productie van de monovolumes Galaxy, Alhambra en Sharan krijgt navolging. Drie modellen komen er op basis van hetzelfde produktieplatform, in het vakjargon badge engineering geheten. Drie jaar geleden verenigden ook de Franse groep PSA Peugeot Citroën en het Japanse Toyota hun krachten voor de bouw van een compacte vierpersoonswagen. Die was specifiek voor de Europese markt bestemd.

Het resultaat van de samenwerking zijn de Peugeot 107, Citroën C1 en Toyota Aygo. De drie autootjes zijn 3,4 meter lang, 1,6 meter breed en 1,4 meter hoog. De wagens worden uitsluitend als driedeursmodellen gebouwd en voor de aandrijving zorgen zuinige motoren: een 1.0 benzinemotor en een 1.4 diesel van de jongste generatie. De verschillende merken zullen zich vooral onderscheiden door details in het koetswerk en de aankleding van het interieur.

Alle modellen worden voorzien van geavanceerde veiligheidsvoorzieningen. Het is volgens de constructeur zeker niet de bedoeling een uitgeklede versie aan te bieden om beneden het bedrag van 8.000 euro voor het instapmodel te blijven.

De auto's zullen in de gezamenlijke fabriek Toyota Peugeot Citroën Automobile in het Tsjechische Kolin worden gebouwd. Er is een productiecapaciteit van 300.000 auto's per jaar gepland, waarvan 200.000 voor de Franse merken en 100.000 voor het Japanse merk. De verhoogde productie zal 1.500 bijkomende jobs in Kolin opleveren. Daar werken nu al 1.500 mensen. De totale investering voor het opstarten van de productie wordt op 1,5 miljard euro geraamd.
Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees