Nieuwe toerkoning bij BMW

Aan het succesverhaal van de BMW RT komt de eerste jaren geen einde, want het merk lanceert een totaal nieuwe versie van zijn toerkoning op basis van zijn legendarische boxermotor: de BMW R 1200 RT. Groter, sterker en opvallend anders dan zijn voorgangers.
Bayerische Motoren Werke wil zijn begerenswaardige plaats vooraan in het peloton van de toermachines onder geen beding kwijt. Nauwelijks heeft het merk de R 1150 RT nieuw leven ingeblazen door elk van zijn twee cilinders van een tweede bougie te voorzien voor extra pit, of heel de machine wordt in een totaal nieuw pak gestoken.

De integrale windkuip is daar het beste bewijs van. Alleen de luchthappers voor de oliekoeler komen bekend voor van de K 1200 LT. Maar het lichtenblok met dubbele koplamp en de volledig in de kuip geïntegreerde ensembles met pinkers en achteruitkijkspiegel zijn nooit eerder gezien. Het geheel is ronduit imposant en stelt, mede met de elektrisch in de hoogte verstelbare voorruit, het beste in het vooruitzicht op het vlak van bescherming van zowel rijder als passagier.

Aangepast aan het humeur

Meer dan ooit wil de BMW R 1200 RT een motor zijn om er met z'n tweetjes op uit te trekken. De achtervering kan nu ook elektronisch worden aangepast aan de belasting of zelfs aan het humeur van de piloot. Wil hij er eens lekker vandoor gaan of integendeel rustig genieten van het landschap? Een druk op de knop van het Electronic Suspension Adjustment (ESA) past de wegligging aan.

Het 1.170 cc-blok geeft deze BMW 110 pk in voorraad, wat altijd aardig meegenomen is voor een reismotor die vaak zwaar belast over 's werelds wegen zal rijden. Met 27 liter loodvrije benzine aan boord beweert BMW dat zijn R 1200 RT tegen 120 km/u meer dan 500 km kan afleggen tussen twee tankbeurten. Wij kijken dan ook reikhalzend uit naar een eerste proefrit met de BMW R 1200 RT net voor het Brusselse Motorsalon in januari volgend jaar, waar deze machine beslist een van de blikvangers van wordt.
Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees