Dertien maanden onschuldig in de cel

NIEL - ,,Ik durf mijn kinderen nog altijd niet in mijn armen nemen uit schrik dat ze me hier straks komen weghalen", zegt Myriam Marien (42) stil. De Antwerpse correctionele rechtbank sprak de vrouw uit Niel woensdag vrij in een zaak van brandstichting. Myriam zat dertien maanden onschuldig in de cel.

Het Antwerpse parket wilde Myriam Marien laten interneren want volgens de procureur stichtte ze twee keer brand. Eén keer in haar eigen toenmalige woonst in de Piet Van Akenstraat in Antwerpen en een tweede keer brandde het in haar broodjeszaak in de Antwerpsestraat in Niel.

De rechtbank sprak Myriam Marien woensdag vrij. Er zijn geen harde bewijzen dat Myriam achter de brandstichting zit. Voor het eerst werd echt naar haar geluisterd. ,,Ik ben uitgescholden voor zwaar psychisch gestoorde vrouw. Nooit heeft iemand mij geloofd. Nu kon mijn advocaat eindelijk aan de rechtbank rustig uitleggen dat ik met die brandstichting niets te maken heb", reageert Myriam.

Ze was de afgelopen twee dagen druk in de weer om haar leven weer op de sporen te zetten. ,,Het zal tijd kosten om weer opgewekt te zijn na al die miserie. Ik moet ook het gevangenisleven loslaten: ik hoor het appèl nog en ik word nog op dezelfde uren wakker"

Op 18 november 2003 brak er 's ochtends vroeg brand uit in broodjeszaak 't Snackske in de Antwerpsestraat. Myriam en drie van haar vijf kinderen bevonden zich op dat moment op de bovenverdieping van het pand. ,,Ik hoorde lawaai en ging langs de trap naar beneden. Na enkele stappen, zag ik rook en vuur. Ik ben meteen naar de slaapkamer van mijn zoontje gelopen om hem uit zijn bedje te halen. Langs de achterkant zijn we door de hulp van een buurman via het dak in veiligheid geraakt."

Het gerecht vond drie brandhaarden. De toenmalige vriend van Myriam werd voor één dag aangehouden en daarna werd Myriam opgepakt en ondervraagd. ,,Die vriend vertelde dat hij de relatie net had verbroken en dat ik mogelijk handelde uit verdriet. Voorts had ik ooit een zelfmoordpoging ondernomen. Maar ik was toen helemaal niet slecht gezind. Alles ging goed, ook met de broodjeszaak."

Lof voor advocaat

Een gesprek van een half uur met de gerechtspsychiater besliste over haar lot. ,,Maanden moest ik in de gevangenis wachten op die uitslag. Volgens de psychiater was ik ontoerekeningsvatbaar en moest ik geïnterneerd worden." Een deskundige die een tegenexpertise uitvoerde, vormde zich na lange gesprekken een ander beeld. Myriam is geen pyromane.

Over haar advocaat heeft ze niets dan lof. ,,Meester Bart Vosters was de eerste die de hele zaak uitploos. Hij heeft het allemaal in mijn plaats kunnen zeggen. Op het proces had ik voor het eerst het gevoel dat er echt werd geluisterd."

Myriam is nu vooral blij dat ze Kerstmis kan vieren in familiekring. ,,De kinderen hebben elkaar geholpen. Drie kinderen wonen bij mijn ex-man en de oudste pleegdochter van 19 jaar ontfermde zich over mijn zoontje van twee. Ik weet niet wat morgen brengt, maar er is hoop."

(JCV)

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio