Afscheidsnemende cafébaas kan nu ook op café gaan

OPPUURS - Louis Schelfhout (62) baatte 36 jaar lang café Sportwereld in Oppuursdorp uit. Op 20 december biedt hij zijn klanten een afscheidsdrink aan. Nadien gaat zijn volle aandacht naar de duivensport, het kaatsen en het voetbal. Uiteraard zal een pintje nu en dan niet ontbreken.Café Sportwereld is een volkscafé. Sinds mensenheugenis houdt Louis de boel daar draaiend. ,,Ik ben eraan begonnen op 1 februari 1969. Toen waren er in Oppuurs nog elf cafés, nu nog drie. De zaak werd uitgebouwd en zo kregen de duivenbond, biljarters, kaatsers, de wielerclub en FC Oppuurs er onderdak. Negentig procent van mijn klanten komt trouwens uit de buurt. We hadden gedurende tientallen jaren ook een typische spaarkas. Maar de mannen werden te oud en stopten ermee."

Een zomer- en winterseizoen kende de stamkroeg niet. ,,Het was altijd even druk. Tijdens de zomer waren bepaalde verenigingen actief, in de winterperiode weer andere. Ik had altijd een vol huis. Opvallend, maar niet zo verwonderlijk, is wel dat de avondlijke pinteliers schaars worden. De wodca-controles hebben daar geen goed aan gedaan. Deze mensen komen nu in de namiddag een pintje drinken, dan lopen ze minder risico."

,,Toen kermis nog een echte kermis was, dan zat het café altijd stampvol. De wielerkoers en de optredens van de harmonie waren attracties die veel volk lokten. Veel mensen denken dat er in Oppuurs geen volksfiguren meer zijn, maar er zijn er nog wel degelijk. Ik heb die mannen wel beloofd om geen namen te noemen.''

Zware bieren

Pils en Palm liggen blijkbaar goed in de markt bij de Oppuursenaren. ,,Dat zijn de toppers, maar meer en meer worden er ook wijntjes geserveerd. Duvel mag hier zeker niet ontbreken als regionale topper. Maar we zien geen explosie van zware bieren."

De ligging rechtover de kerk moet toch een pluspunt zijn? ,,Vroeger was het de gewoonte om na de zondagmis een pint te pakken. Dat bestaat nog, maar het aantal mensen dat kerkbezoek aflegt, is sterk gedaald. Desondanks krijgen we nog wel 30 pandoerders over de vloer om hun wekelijks kaartje te leggen."

Louis gaat nu van zijn pensioen genieten. ,,Ik heb er vijfiten jaar als werknemer opzitten en 32 jaar als zelfstandige. Nu is het tijd om in ons eigen huisje te trekken en zelf een pintje te bestellen. Vier pinten per dag is gezond, tien is te veel. Maar het is beter je centen aan de cafébaas geven, dan aan medicijnen."

(MSS)

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio