Ex-kankerpatiënt zorgt voor dance en trance in Sint-Andries

,,Een eerbetoon aan de jeugd''

ANTWERPEN - André Descamps (54) overwon darmkanker. ,,Ik ben door het oog van de naald gekropen, maar ik leef nog terwijl voor veel jongere patiënten vaak geen hulp meer kan baten. Voor hen hou ik een speciale kerstviering. Drie dj's zullen house- en dancemuziek draaien, terwijl professionele dansers een spetterende show geven. Het wordt een eerbetoon aan de jeugd,'' zegt Descamps.

André Descamps wordt zijn hele leven al met kanker geconfronteerd. Zijn moeder overleed aan kanker en ook zijn broers en zussen bleven niet van de vreselijke ziekte gespaard. ,, Mijn moeder leed aan Familiale Adenomatueze Polypole (F.A.P). Dat is een erfelijke aandoening die de dikke darm aantast'', vertelt André. ,,Elk kind van de drager heeft een kans op twee dat het de ziekte overerft. Ook mijn twee dochters hebben de ziekte van mij overgeërfd. Maar F.A.P is te overwinnen als je er tijdig bij bent. Ik ben twintig jaar regelmatig op controle geweest in het ziekenhuis. Vier maand geleden constateerden de artsen dat de gezwellen op mijn dikke darm kwaadaardig werden. Daardoor moest ik een groot deel van de darm laten weghalen'', legt André uit.

Toen André in het ziekenhuis lag, had hij vaak contact met jongeren die geen kans op genezing hadden. ,,Ik vond het vreselijk om jonge mensen te zien die geen schijn van kans hadden op een echt leven. In mijn ogen is dat wreed. Daarom organiseer ik een speciale kerstviering met dj's die dance- en housemuziek spelen en dansers die de boel opvrolijken. Ik roep ook iedereen op om in het wit gekleed te komen. Wit is de kleur van genezing, de kleur van hoop. Het haalt misschien niet veel uit, maar we steken die jongeren een hart onder de riem.''

Witte outfit

De viering, onder de noemer God is a DJ , vindt plaats in de Sint-Andrieskerk, waar pastoor Rudy Mannaerts de plak zwaait. ,,Rudy was onmiddellijk bereid om mee te werken. Ook hij is ervan overtuigd dat we met dit evenement een pak jongeren kunnen bereiken. Onze jeugd heeft een goed hart en krijgt nu de kans om dat te laten zien.''

André slaagde erin om ronkende namen als dj's Alec (Creamm), Xian (Colorbar) en Phill (Studio 54) voor de viering te strikken. ,,Het is een unieke kans om in een ongewoon decor een set te kunnen spelen'', zegt dj Alec. De viering start om 22 uur met een uurtje dromerige en melodieuze house, trance en klassieke muziek in een modern jasje. Dan volgt de mis en na middernacht mag er nog volop worden gedanst. ,,Om twee uur sluit de kerk, maar wie nog wil feesten, kan gratis naar discotheek La Rocca in Lier'', besluit André.

Kerstviering Sint-Andries, Sint-Andriesplaats, Antwerpen. Op 25 december vanaf 22 uur. Kledingcode: wit. De toegang voor de speciale viering bedraagt 8 euro. Het geld wordt geschonken aan F.A.P.A, een vereniging die onderzoek verricht naar darmkanker.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio