Raadzaal wordt verbouwd tot polyvalente zaal

Gemeentehuis krijgt frisse look

SINT-PIETERS-LEEUW - De vernieuwing van de raadzaal van het Leeuws gemeentehuis gaat een flinke stap verder dan alleen die raadzaal. Het gemeentebestuur maakt van de gelegenheid gebruik om het hele gemeentehuis op te frissen en te moderniseren.

De raadzaal van Sint-Pieters-Leeuw schreeuwt om vernieuwing sinds een brand vorig jaar er stevig huishield. De gemeente liet dringende opruimingswerken doen zodat de zaal kon gebruikt worden maar er werden druk plannen gemaakt om ze in een totaal nieuw kleedje te steken. Zelfs al voor de brand had de gemeente de bedoeling om de boel op te frissen.

Het gemeentehuis van Leeuw in dertig jaar oud. ,,Na zoveel tijd komt er wat sleet op en als je niets doet, lopen de kosten alleen maar op. We profiteren dus van de werken aan de raadzaal om ook de rest van het gemeentehuis aan te passen. Er komt nieuw sanitair, de inkomhal wordt aangepast om daar beter gebruik te maken van de ruimte en de ramen worden vervangen'', zegt schepen Roger Desmeth. ,,We willen ook dat het een raadzaal is voor iedereen daarom hebben we van in het begin de fractieleiders van meerderheid en oppositie erbij betrokken.''

Leeuw doet de verbouwing via leasing. Dat maakt dat niet het gemeentebestuur maar Dexia de bouwheer is. De kosten zijn geraamd op 900.000 euro. Ze starten hopelijk in april en duren ruim een jaar. Tegen het bouwverlof van 2006 zou het Leeuws gemeentehuis klaar moeten zijn.

De grootste werken gebeuren in de raadzaal zelf. Die wordt een pak groter. Wat nu een terras is, wordt overdekt en zal deel uitmaken van de raadzaal. ,,Het is dus de bedoeling dat die raadzaal ook nog voor andere dingen gebruikt wordt'', zegt architect Roger Sterckx. Aan de ene kant komt er een keuken en een refter voor het personeel. Daarnaast ligt de trouwzaal en daarnaast de raadzaal.

,,De tussenwand kan weggenomen worden en dan heb je eigenlijk een podium. In de zaal zelf kunnen ruim tweehonderd mensen zitten'', legt de architect uit. ,,De raadzaal wordt dus echt een polyvalente zaal. Er komen ook micro's, mogelijkheden om te stemmen voor de raadsleden, projectiemogelijkheden en daarbij hoort een technische ruimte. Daar kan bij opvoeringen ook licht en geluid geregeld worden.''

Op de benedenverdieping komt afzonderlijk sanitair voor de personeelsleden en voor de bezoekers. Het oude politiekantoor wordt een volledig onderdeel van het gemeentehuis.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio