Bouw Cityscoop wordt niet stilgelegd

ROESELARE - De Kortrijkse rechtbank besliste gisteren in kort geding dat aannemer Alheembouw verder mag bouwen aan het nieuwe bioscoopcomplex Cityscoop aan de hoek van de Gas- en Leenstraat. ,,Ik kan of wens geen oordeel te vellen over de argumentatie van de rechtbank, maar ik ben ontgoocheld over de uitspraak'', reageert Eric Loncke.De moderne nieuwbouw zal zeven filmzalen tellen, samen goed voor 1.250 zitjes. Tegen de achterkant van het vroegere klooster van de Paters Redemptoristen wordt een betonnen muur opgetrokken. De muur wordt 10,4 meter hoog en 35 meter lang.

De muur ligt zwaar op de maag van buurman Eric Loncke. Zijn antiekzaak heeft sinds 1998 een onderdak in het vroegere kloostergebouw. ,,Mijn zaak en tuin worden verstoken van zonlicht. Ik verlies ook het mooie uitzicht op de spoorweg en het havengebied. Het is ook niet passend dat een mastodont-nieuwbouw wordt neergepoot vlakbij een historisch waardevol gebouw'', argumenteert de Roeselaarse antiquair.

Voor de Kortrijkse rechtbank vroeg hij daarom de bouwwerken stil te leggen. Zijn verzoek werd gisteren afgewezen.

Niet hoogdringend

,,Bij gebrek aan hoogdringendheid'', vond de rechter, aangezien de bouwwerken al verscheidene weken bezig zijn. De rechtbank onderstreepte eveneens dat de betonnen muur in heel korte tijd werd opgetrokken omdat het gaat om prefab-elementen die in een fabriek worden gemaakt. Op de bouwwerf moeten die prefab-elementen alleen nog geplaatst worden. Het heeft volgens de rechtbank niks te maken met een poging van de bouwheer om zijn buurman voor voldongen feiten te plaatsen.

Tegen de tijd dat de Raad van State zich definitief heeft uitgesproken of een burgerlijke rechtbank de zaak heeft beslecht, zullen de betwiste muur en het bioscoopcomplex er wellicht al staan, merkte de Kortrijkse rechtbank nog op. Ook daarom stelde de Kortrijkse rechtbank dat de vraag om de bouwwerken stil te leggen, wel ontvankelijk maar ongegrond is.

,,Ik kan en wens geen oordeel te vellen over de argumentatie van de rechtbank. Maar ik ben inderdaad nogal ontgoocheld over de uitspraak. Hoe het nu verder moet? Ik weet het niet. Ik zal daarover overleg plegen met mijn advocaat'', reageert Eric Loncke.

(HWR, WDA)

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio