Dodelijk ongeval brengt zangeres voor rechter

HERENTALS - Linda Mertens (28) uit Herentals, de zwartharige zangeres van de popgroep Milk Inc, moest zich donderdag voor de rechter in Turnhout verantwoorden voor een dodelijk ongeval. De procureur vroeg haar een rijverbod van zes maanden op te leggen.De actrice raakte op 18 april 2004 betrokken bij een frontale aanrijding aan Rietbroek in Herentals. Op de smalle weg smakte ze met haar VW Golf tegen de Opel Kadet van de 87-jarige Lodewijk Van Looy. Voor de man kwam alle hulp te laat. Hij stierf in het ziekenhuis.

De politierechter veroordeelde Mertens op 7 september 2005 tot drie maanden voorwaardelijke celstraf en een rijverbod van zes maanden. Wil ze nadien opnieuw achter het stuur kruipen, dan moet ze eerst slagen in een praktische proef. De zangeres ging in beroep tegen de uitspraak.

De procureur vroeg de bevestiging van het eerste vonnis. ,,Haar crimineel en onvoorzichtig rijgedrag heeft het ongeval veroorzaakt. Een nieuw rijexamen is nodig voor haar schuldbesef'', zei substituut Luc Daeleman.

,,De beklaagde was niet aan haar proefstuk toe. Ze werd in het verleden al veroordeeld wegens overdreven snelheid.''

De verdediging voerde aan dat Mertens zich hield aan de maximumsnelheid van 90 km per uur. ,,Mijn cliënte is slechts voor 50 procent verantwoordelijk voor het ongeval. Had de tegenpartij uiterst rechts gehouden, dan was het ongeval wellicht niet gebeurd'', sprak meester Marc Agten. ,,Een nieuwe praktische proef vinden we een overdreven sanctie. We stellen een rijverbod voor van drie maanden.''

De nabestaanden van Lodewijk Van Looy stelden zich burgerlijke partij. ,,We betreuren ten zeerste dat de beklaagde de expliciete verantwoordelijkheid voor het ongeval blijft afwijzen'', zegt meester Yves Torfs. ,,De deskundige stelt duidelijk dat de VW Golf plots op het rijvak van Van Looy reed.'' Vonnis: 8 juni. (IMA)

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio