Studiebegeleiding maakt kwetsbare kinderen weerbaarder

Brugge - Het nieuwe project 't Scharnier stond tot nu toe in voor de studiebegeleiding thuis van zestien kinderen uit het basisonderwijs en vijftien uit het secundair uit de regio Brugge Oostkust. Dit project, dat de verbinding wil vormen tussen kansarme gezinnen en school, wordt door de initiatiefnemers positief geëvalueerd en verdient uitbreiding.

Hogeschoolstudenten kunnen via het project 't Scharnier kiezen om in hun stageperiode studieondersteuning te geven bij kansarme gezinnen. Zij gaan twee keer in de week langs bij een gezin waar ze een kind helpen bij de schooltaken.

Opvallend aan de getuigenissen van twee studentes die instonden voor de studiebegeleiding van drie maand was het fenomeen pesten en het feit dat niet dat ene kind dat aangemeld was extra zorg nodig had maar alle kinderen uit het gezin.

,,Die problematiek spelen wij door naar de ankerfiguur'', getuigt studente verpleegkundige Ilse Verwé. ,,Ik merkte wel dat de jongen die ik begeleidde naarmate hij meer kon, ook meer begon te geloven in zichzelf wat hem sterker maakte in confrontatie met andere kinderen. Het gaf de jongen, en ook zijn broertje, heel veel voldoening toen hij merkte dat hij wel kon leren en betere resultaten haalde.''

Netoverschrijdend

,,44% van de leerlingen van het KTA komt uit kansarme gezinnen, zij hebben aan de dagdagelijkse inzet niet altijd voldoende'', stelt Sylviana Lievens, leerlingenbegeleidster secundair onderwijs. Dat is een verbazend hoog cijfer en daarbij komt nog dat die gezinnen niet altijd makkelijk te bereiken zijn. Ouders van maatschappelijk kwetsbare gezinnen hebben niet altijd de moed en de mogelijkheden om met vragen naar de school toe te stappen. Maar ze worden ook vaak vanuit een beschermingsreflex buiten gehouden. Ook bij dit project zijn het niet de ouders of kinderen die het probleem aankaarten.

,,De kinderen worden aangemeld via de school. Daarna wordt met een groep van mensen uit het CLB, zorgcoördinator, klastitularis en directieteam gekeken of het kind kan in aanmerking komen voor studiebegeleiding via 't Scharnier'', verduidelijkt Sabrine Vlaminck, ankerfiguur voor de studenten en de gezinnen samen met projectverantwoordelijke Erik Haven. ,,Het grote voordeel is dat hier netoverschrijdend gewerkt wordt en dat er ook een brug gelegd wordt indien nodig naar welzijn.'' (VNA)

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio