Inspecteurs op pad om naleving verbod af te dwingen

,,Voorlopig bestraffen we geen rokers''

,,Voorlopig bestraffen we geen rokers''

Foto: © Pol De Wilde - VUM

Het rookverbod op de werkplek en in publieke ruimten leidt tot heel wat vragen. Zo zou een trucker vorige week van de politie een boete hebben gekregen van 250 euro omdat hij rookte in zijn camion. De stuurcabine is immers de werkplek is van een vrachtwagenchauffeur. Waar mag u nog een sigaretje aansteken en waar niet?

Sinds het rookverbod twee weken geleden van kracht werd, wordt de inspectiedienst van Volksgezondheid dagelijks bedolven onder tientallen vragen, klachten en opmerkingen. ,,Dat gaat van klachten over kapsalons waar klanten nog altijd lustig doorstomen tot de vraag of de poetsvrouw mag roken tijdens het schoonmaken van het rooklokaal in een bedrijf", zegt inspectiehoofd Paul Van Den Meerssche. Zijn dienst moet erover waken dat het rookverbod wordt nageleefd in publieke ruimten. Tien controleurs, een voor elke provincie, zien daarop toe.

Van Den Meerssche: ,,Voorlopig gaan wij zeker geen rokers bestraffen. We gaan eerst preventief optreden en nagaan of rookverbodstekens zijn aangebracht en de asbakken buiten geplaatst zijn. Is dat niet zo, dan manen we de verantwoordelijke aan om dat in orde te brengen. Prioriteiten voor ons zijn binnenspeelplaatsen. Vaak zie je dat in het midden van zo'n speelterrein de ouders in een open cafetaria zitten te paffen. Dat mag dus niet meer. Ook shoppingcentra en beurzen zijn plekken waar nog dikwijls gezondigd wordt. Schrijf maar dat de volgende dagen het Autosalon ons mag verwachten.''

Ook gevangenisstraf

Het toezicht op het rookverbod op de werkplek gebeurt dan weer door de 154 inspecteurs van welzijn op het werk. Adviseur-generaal Willy Imbrechts: ,,Maar wij kunnen niet speciaal langslopen op de 250.000 bedrijven om na te gaan of het rookverbod wordt nageleefd. Uiteraard reageren wij wel op klachten. We hopen alleen dat de klachten niet met dezelfde vaart zullen binnenstromen als het geval was met pesten op het werk. Toen kregen we in drie jaar tijd 2.700 klachten te verwerken. Als dat weer gebeurt, hebben onze inspecteurs geen tijd meer over om de 15.000 ernstige ongevallen te onderzoeken die jaarlijks op het werk gebeuren."

Waarschuwing: roken is niet alleen dodelijk, kan niet alleen impotentie verwekken en werkt zeer verslavend maar kan u vanaf nu ook een boete opleveren van 50 tot 1.000 euro of een gevangenisstraf van acht dagen tot een jaar.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees