Verwarring troef over rookverbod

Verwarring troef over rookverbod

Foto: rr

Het rookverbod op het werk en in publieke ruimtes zorgt voor nogal wat verwarring bij de burger. De inspectiedienst van Volksgezondheid wordt dagelijks overspoeld met klachten, opmerkingen en vragen over waar wel nog mag worden gerookt en waar niet.

Sinds 1 januari mag er op het werk niet meer worden gerookt, tenzij in speciaal daartoe voorziene ruimtes. Ook uit publieke ruimtes werd de sigaret gebannen. Maar lang niet iedereen weet waar het rookverbod precies geldt. ,,Mag een poetsvrouw roken tijdens het schoonmaken van het rooklokaal in een bedrijf? Of mogen de klanten van een kapsalon nog een sigaret opsteken? Met dit soort vragen worden onze diensten dagelijks overspoeld'', zegt Paul Van Den Meerssche van Volksgezondheid.

De logica achter de voorschriften is ook niet altijd even duidelijk. Zo mag er niet meer gerookt worden in een bedrijfswagen en evenmin in de cabine van een truck of een bestelwagen. Dat zijn immers werkplekken. In de winkel moet de sigaret eveneens onherroepelijk uit, ook die van de winkelier.

Op de speelplaats van een school mag dan weer wel gerookt worden, omdat dit een openlucht-werkplaats is, te vergelijken met een bouwwerf. En in de kantine van een sportclub mag ook een sigaret worden opgestoken.

De roker krijgt wel tijd om zich aan te passen. Van Den Meerssche: ,,Voorlopig gaan we alleen preventief optreden. Straffen zijn nog niet aan de orde.''

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees