Nooit meer op ponykamp bij baron de Cartier

ARENDONK - In de Savoie in het oosten van Frankrijk vonden gisteren zeven tieners en twee monitoren de dood bij een zware brand in een ruiterschool. Bijna dag op dag tien jaar geleden kwamen in Arendonk vijf kinderen in soortgelijke omstandigheden om het leven.

Samen met elf andere jongens en meisjes van adel waren de kinderen op ponykamp op het landgoed van baron de Cartier de Marchienne aan de Lusthoven in Arendonk.

Op 20 augustus 1994 brak even na middernacht brand uit in de hooi- en stroschuur van Raoul de Cartier, de zoon van de baron. Het vuur sloeg over naar de zolderkamer van de aanpalende villa, waar zestien kinderen tussen zeven en tien jaar lagen te slapen.

,,Met een doek voor zijn mond liep Raoul naar de zolderkamer'', vertelde baron de Cartier later in onze krant. ,,Raoul schreeuwde alle kinderen uit hun bed. Maar de kleintjes waren op dat ogenblik in hun eerste slaap. Het was pikdonker. Elf kinderen heeft hij kunnen redden. Daarna stortte de trap in, de enige toegangsweg naar de zolder.''

De zichtbare sporen van het inferno zijn intussen allemaal uitgewist op het kasteeldomein. Zo werd de luxehoeve weer opgeknapt. Ook de schuur, die tegen de villa was aangebouwd, werd opnieuw opgemetseld. Maar voor de opslag van het stro trok de familie een apart gebouw op, ver weg van de woning. Meerdaagse ponykampen werden sindsdien niet meer gehouden op het landgoed, alleen nog dagkampen zonder overnachting. ,,Daarvoor liggen de gebeurtenissen van toen nog te vers in het geheugen'', meent de familie.

(EMA)

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio