Mijn mama is een helikopter

Mijn mama is een helikopter

Foto: © VUM

Helikoptermoeders: ze lijden niet aan een of andere bizarre ziekte, ze moeien zich alleen tot in het oneindige met het leven van hun volwassen kroost. Helen E. Johnson heeft het in haar boek Don't tell me what to do, just send money over hen.

Helikoptermoeders bemoederen nog steeds hun afgestudeerde twintigers. Ze kopen cadeaus voor vrienden van zoonlief, ze doen de was van hun volwassen kinderen én bellen desnoods zelf naar de baas van hun dochter. Kortom, ze zorgen ervoor dat hun kinderen hun verantwoordelijkheden kunnen ontlopen.

Hoe het zover kon komen

De boomeranggeneratie, zoals deze generatie twintigers wordt genoemd, blijft steeds langer thuis wonen omdat de huisprijzen almaar stijgen. Een eigen stek wordt haast onbetaalbaar voor hen. Een andere reden is dat de ouders zich belangrijk willen voelen en zich op de een of andere manier blijven moeien met het leven van hun kinderen.

Negatieve gevolgen

Volgens Helen E. Johnson zenden de moeders daardoor een heel gevaarlijke boodschap uit: ,,Je bent helemaal niet in staat om je leven in eigen handen te nemen.'' Zo worden hun kinderen volgens Johnson lui en ongemotiveerd. Het hele verhaal heeft ook een financieel staartje. Doordat de kinderen meestal geen huur betalen en thuis gratis eten, hebben de ouders ook minder geld om te investeren in hun eigen pensioen.

Ernstige gevallen

Sommige moeders gaan echt te ver. Zo belde een moeder naar het nieuwe bedrijf van haar dochter met de boodschap dat ze haar nieuwe baas niet leuk vond. Een andere moeder lag in ruzie met een professor over de resultaten van haar dochter. Een derde moeder was bang dat haar dochter geen vrienden zou maken aan de universiteit. Ze belde de studiebegeleiders met de vraag om ervoor te zorgen dat haar dochter gezelschap zou krijgen.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees