Strengere regels vanaf 1 juli van kracht

Verkoop via telefoon aan banden

Consumenten telefonisch een nieuw elektriciteits- of gsm-contract doen afsluiten kan vanaf 1 juli niet meer. Dan wordt een nieuwe code van kracht voor verkoop via de telefoon, in warenhuizen of aan de deur.

Elektriciteitsleveranciers zoals Nuon en Luminus en telecombedrijven zoals Proximus en Telenet grijpen almaar vaker naar de telefoon om hun waren aan de man te brengen. Dikwijls op het agressieve af.

,,Vaak krijgen mensen 's avonds, als hun hoofd er niet naar staat, een telefoontje'', zegt Ivo Mechels van Test-Aankoop. ,,Dan zeggen ze, om ervan af te zijn: Stuur maar iets op . Pas later blijkt dan dat ze een contract zijn aangegaan. Als ze dat willen annuleren, komt er een hele administratieve molen op gang. Als ze hun oude contract willen opzeggen, moeten ze vaak een prijzige verbrekingsvergoeding betalen.''

Bij de Algemene Directie Controle en Bemiddeling (ADCB), de vroegere Economische Inspectie, kwamen vorig jaar 403 klachten binnen over telecom- en energiebedrijven. In de eerste vier maanden van dit jaar waren dat er 111.

Maar vanaf 1 juli wordt er een nieuwe, strengere code van kracht waardoor een simpel telefoontje niet meer zal volstaan om mensen een nieuw contract te verkopen. Voor de nieuwe code ging de energie- en telecomsector aan tafel zitten met Test-Aankoop en de minister van Consumentenzaken Freya Van den Bossche.

Elk nieuw contract zal voorzien moeten zijn van een handtekening. De consumenten zullen ook duidelijker geïnformeerd moeten worden over prijzen en opzegtermijnen. Nadat een consument bevestigd heeft dat hij een contract wil, krijgt hij nog eens zeven dagen om van mening te kunnen veranderen.

Er komen ook maximale verbrekingsvergoedingen. Wordt een bestaand contract verbroken binnen de zes maanden voor het einde, dan betaalt de consument maximaal 50 euro. Gebeurt de verbreking vroeger, dan is het maximaal 75 euro.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees