Wiloo bevraagt Oostendse politici

OOSTENDE - De Werkgroep Impact van de Luchthaven Oostende op de Omgeving (Wiloo) wil duidelijkheid omtrent de toekomst van de luchthaven in Oostende. De actiegroep start daarom een enquête bij alle Oostendse politieke kandidaten voor de komende gemeenteraadsverkiezingen van 8 oktober.

,,We horen dat er plannen zijn om de luchthaven te privatiseren en onder het autonoom gemeentebedrijf Haven Oostende te brengen. Maar er heerst grote onduidelijkheid hieromtrent, en we weten ook niet wat de Oostendse politici er zelf over denken'', legt voorzitter Jacques Denecker uit.

,,Daarom zullen alle politieke kandidaten individueel op elektronische wijze een Wiloo-vragenlijst ontvangen. Het is de bedoeling dat wij net voor de verkiezingen de Oostendse bevolking informeren over de resultaten van de bevraging'', zegt de voorzitter.

Tien streefdoelen

In de enquête legt de actiegroep haar tien streefdoelen uit en wordt telkens de mening van de politici gevraagd. De belangrijkste thema's voor Wiloo zijn het verbod op nachtvluchten en vervuilende oude vliegtuigen, het beperken van dagvluchten en geluidshinder, de startbaan halveren, de realisatie van een luchtkwaliteitsmeetnet, de aanleg van bufferzones, grote vliegtuigen laten landen of opstijgen boven zee en sportvliegerij boven woonzones verbieden.

,,Voor Wiloo hoeft de luchthaven niet te sluiten, maar moet het op maat zijn voor de omgeving. Meer vrachtvervoer is dan ook niet doenbaar. Een 'city airport' met minder activiteiten en kleine passagiersvliegtuigen lijkt ons de beste oplossing'', aldus nog Jacques Denecker. (DJI)

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio