Ex-UNION-raadslid komt samen op met VLD

MEISE - Jolande Standaert-Tack (Ex-UNION-Meise) uit de Van Doorslaerlaan komt met de gemeenteraadsverkiezingen van 8 oktober op de kartellijst van VLD, SP.A en Spirit te staan. Dat bevestigde ze gisterenavond tijdens een telefonisch interview.

De overstap van het ex-Union-raadslid naar de Meisese VLD is op zijn minst controversieel. In 1994 was Jolande Standaert lid van de PRL. In Meise kwam ze toen op de Union-Meise-lijst. Dat was een lijst waarop alle Franstalige partijen zich verenigden om zoveel mogelijk Franstalige stemmen binnen te halen. Ze behaalde toen een oppositiezetel. In 2000 was haar liedje uit, want ze had twintig stemmen te kort voor een zetel.

Hoe verklaar je de overstap van een Franstalige lijst naar de VLD in Meise? ,,Ik ben afkomstig uit Gent en ben perfect tweetalig'', motiveert Jolande Standaert haar beslissing. ,,Momenteel ben ik geen lid meer van de Franstalige liberalen, en ik besefte dat ik in Meise me via de VLD het best kan profileren. Ik ben immers liberaal gezind. Ik ben vorige keer ook mijn zetel kwijtgespeeld aan het Vlaams Blok. Die behaalden in 2000 twee zetels. Om hetzelfde scenario van 2000 te vermijden, kom ik beter met een grotere formatie op. En de VLD is gezien mijn liberale roots een evidente keuze.''

Tolerant zijn

,,Ik ga in de aanloop naar de verkiezingen wel pleiten voor een nauwere samenwerking tussen Vlamingen en Franstaligen. Beide gemeenschappen kunnen wél goed overeenkomen. Dat heb ik als Union-raadslid in de periode van 1994 tot 2000 bewezen.''

,,We moeten tolerant tegenover mekaar zijn. Je kan het langs twee kanten bekijken: je hebt Vlamingen en Flaminganten. Ik kan zeer goed met Vlamingen redeneren. Met Flaminganten schiet ik niet goed op'', vertelt de kandidate die Franstalige kiezers naar het kartel moet lokken.

Of de kandidatuur van Jolande Standaert te rijmen valt met de kartellijst die de Meisese VLD vormt met SP.A en Spirit, valt nog af te wachten.

Oppositiegemeenteraadslid Roel Anciaux (Spirit en ex-Volksunie) bijvoorbeeld maakte gisteren zijn acht speerpunten voor de gemeenteraadsverkiezingen bekend. Een van die speerpunten is de versterking van het Vlaams, gezellig en groen karakter van de gemeente''. Roel Anciaux komt op de vijfde plaats van het VLD-SP.A-Spirit-kartel te staan. Tien plaatsen lager staat Jolande Standaert op de vijftiende plaats. CD&V heeft door een kartel aan te gaan met N-VA volop de Vlaamse kaart getrokken in Meise. De twee grote machtsblokken (CD&V en N-VA en VLD-SP.A-Spirit) komen nu niet alleen ideologisch maar ook communautair tegenover mekaar te staan. Het belooft een harde kiesstrijd te worden in Meise. (JHW)

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio