Vakantie

Etienne Cocquyt zocht 1.000 toffe adressen uit vlakbij autowegen

Reis smakelijk door Frankrijk

Reis smakelijk door Frankrijk

Etienne Cocquyt: ,,Vroeger kon je bijna overal goed eten in Frankrijk, nu is nog maar 20 procent van de restaurants goed.'' Foto: © VJE

,,Als je langs een Franse autoweg gaat eten, moet je wel culinaire zelfmoordneigingen hebben.'' Etienne Cocquyt (68) doet dat dus nooit. Nee, hij neemt steevast een afrit en zoekt binnen de 15minuten een picknickplek, een tof restaurantje of een gezellig hotelletje. Al zijn ervaringen staan in het boek 'Lekker onderweg door Frankrijk' dat vandaag verschijnt. Het is zo smakelijk dat je er nog 120 streekrecepten bovenop krijgt.

Al sinds 1958 rijdt Etienne Cocquyt altijd opnieuw een Ronde van Frankrijk. ,,De weg naar Dijon heb ik meer dan 200 keer gereden. Sommige bomen herken ik. Als ik die passeer, groet ik ze en dan zeg ik: tiens, meer dan 40 jaar geleden stond jij daar ook al.''

Dubbele job

De ontembare liefde voor Frankrijk is ontstaan toen Etienne Cocquyt tijdens zijn legerdienst in Frankrijk in de officierenmess Châteauneuf-du-Pape schonk. ,,Magische woorden. Ik wilde daar absoluut naartoe. In Santenay leerde een boer me een beetje proeven.'' In het begin van de jaren zeventig gaf Cocquyt les op het college van Anderlecht en speelde hij 's nachts taxichauffeur, allemaal om zijn wijnreizen te kunnen betalen. Later organiseerde hij meer dan 100 reizen naar de Champagnestreek: ,,Ik ken die beter dan welke streek ook in België.''

Na de wijn kwam de gastronomie. ,,In die tijd kon je nog voor 15 euro chique gaan eten en was 80 procent van de restaurants goed. Nu is dat nog maar 20 procent. Je moet dus goed weten waar je naartoe wil.'' Met al zijn ervaring onderweg in Frankrijk kon Cocquyt goed een gids samenstellen voor de reiziger die onderweg wat tijd maakt en even van de autoweg weg wil.

In het boek zijn dat exact 114 afritten van de drie grote autowegen die naar het zuiden lopen. De criteria voor zijn aanbevelingen: ,,Het moet betaalbaar en gezellig zijn. Ik spreek vaak mensen aan, kappers bijvoorbeeld. Dan vraag ik naar een adresje waar hij graag gaat eten als zijn vrouw niet kookt. Ik vraag dikwijls naar de goedkoopste spijzen en de goedkoopste wijn. Als die goed zijn, dan zit je in een paradijs.''

Nog altijd rijdt Etienne Cocquyt vele malen per jaar van België naar Frankrijk en terug. Hij woont immers in Loupia, niet ver van Limoux. Daar heeft hij een wijngaard en zit hij het feestcomité voor dat de pétanquetornooien regelt. Als halve Fransman vliegt hij niet met de auto op weg naar huis. Hij blijft onderweg hangen, tot drie dagen zelfs, altijd weer op zoek naar nieuwe en aangename hotels en restaurants: ,,Van langsom moet je meer zoeken maar als je er ontdekt, ben je echt tevreden.''

'Lekker onderweg door Frankrijk', Etienne Cocquyt, uitg. BMP.

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees