Naaktfoto op computer Danneels

Naaktfoto op computer Danneels

'Kardinaal Danneels (foto) heeft in alle openheid op alle vragen geantwoord. Hij heeft niets te verbergen. Hij heeft telkens gedaan wat hij moest doen', zegt zijn advocaat, Fernand Keuleneer. Photo News Foto: © Photo News

Twee weken na de huiszoekingen op het aartsbisdom heeft kardinaal Danneels zijn in beslag genomen computer en laptop nog niet terug. Onder andere een naaktfoto van een jong meisje op zijn harde schijf roept vragen op.

Bij de huiszoekingen op het aartsbisdom in Mechelen werden alle computers in beslag genomen. Ondertussen staan die allemaal terug op hun plaats, behalve de computer en de laptop van Danneels. Het gerecht wil blijkbaar meer tijd om hun inhoud te bestuderen.

Bij het doorzoeken van die computers stootten speurders immers op een foto van een meisje jonger dan tien jaar, dat gehurkt in een doucheruimte zit. Er kwamen ook enkele foto's boven van schaars geklede vrouwen.

Gedownload of gemaild

Specialisten van de federale politie proberen te achterhalen wanneer en hoe die foto's op Danneels' computer terechtkwamen. Zijn die afbeeldingen gedownload van het internet? Of kreeg Danneels een mail met deze foto's van een voor hem totaal onbekende persoon, wat een heel ander licht op de zaak zou werpen? Danneels werd daarover dinsdag aan de tand gevoeld tijdens zijn urenlange verhoor, maar kon er naar verluidt geen verklaring voor geven.

Volgens specialisten is het een kwestie van dagen voor de speurders exact weten hoe die foto's op zijn computer zijn beland. 'Weinige mensen beseffen het, maar een harde schijf slaat niet alleen de informatie op die jij bewaard wil zien. Op die schijf kunnen specialisten ook terugvinden wat jij al die jaren allemaal met je computer hebt uitgespookt, naar welke websites je surft, met wie je mailde, wat je allemaal hebt bewaard. Ook al heb je achteraf die documenten of foto's gewist', zegt Robbert Brans, directeur van Attingo Datarecovery.

'Als de kardinaal dus per ongeluk op die foto's is terechtgekomen, zal dat binnenkort wel blijken, op basis van die interne computerinformatie.'

Wissen heeft geen zin

Documenten of foto's wissen heeft totaal geen zin. 'Ook je harde schijf herformatteren is geen garantie.' Wie echt zeker wil zijn dat alle informatie van zijn computer is verdwenen, heeft volgens Brans maar een paar opties. 'Met speciale software je volledige harde schijf overschrijven, of met zwaar materiaal je harde schijf vergruizen. Want zelfs al steek je je laptop in brand, rij je erover met een tientonner en gooi je het ding in het kanaal, dan nog kunnen specialisten informatie van die schijf afhalen.'

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees